Někdy se zdá, že sortiment zeleniny je už tak široký, že není možné přijít s něčím novým. Ono je to ale pouze zdání. Matka příroda za milióny let posyktla širokou genetickou základnu a současní šlechtitelé ji bohatě využívají. Šlechtění je během na dlouhou trať, dlouhá a svědomitá příprava ale přináší ovoce. Pojďme na návštěvu k šlechtiteli okurek a podívejme se, co má pod pokličkou. Kam? Samozřejmě do Smržic, kde se okurky šlechtí již 50 let. Tím dnešním „kuchařem“, který vám prozradí co má nové, je Ing. Jan Prášil.

Odrůda je při pěstování okurek základním kamenem. Pár zásad ale platí obecně a je dobré si je připomenout.
Okurky jsou původně tropické a subtropické liány, které jsou z původních stanovišť zvyklé na vyšší teploty. Nespěchejte proto s jejich výsevem, počkejte až se půda na jaře dostatečne prohřeje, počátečný růst okurek bude rychlejší. Jestli chcete první sklizně výrazně urychlit, předpěstujte sadbu ve skleníku a vysaďte ji na záhon počátkem května. Málo se ví, že optimální teplota pro nasazování plodů je nad 15 oC v noci. Při poklesu pod toto optimum rostlina omezuje nasazování plodů, při poklesu noční teploty pod 10 oC  přestane nasazovat plody úplně.
Sprchávání plodů v průběhu vegetace je často způsobeno pouhým nedostatkem dusíku a podvýživou rychle se vyvíjejících rostlin. Okurky jsou velmi náročné na hnojení dusíkatými hnojivy. Současně ale nesnáší vyšší koncentraci průmyslových hnojiv a proto je doporučujeme přihnojit v průběhu vegetace. Okurky jsou velmi citlivé na přípravky na bázi chlóru, proto je nepoužívejte. Chlór uvolněný z draselné soli negativně působí na klíčení rostlin i na další růst.

Sortiment nakládaček se za poslední roky výrazně obměnil. Vysoká tolerance k plísni okurkové je standardem u všech nových odrůd ze Smržic. Bohužel totální rezistence k tomuto patogenu u okurek neexistuje. Označení „protiplísňové okurky“ je pouze částečně zavádějícím reklamním sloganem, který my nepoužíváme.
 

střapečková okurkaVýrazným krokem vpřed jsou multifruit odrůdy, známější pod označením „střapečková okurka“. Tento výraz označuje schopnost rostliny nasadit za každým listem 3-5 samičích květů.  Podle toho, v jakých teplotních podmínkách rostlina roste a jak je živena, se pak na každém nodu vyvíjejí 2 – 3 plody. Touto vlastností se vyznačují oblíbené a vysoce úrodné hybridy CHARLOTTE F1, ORNELLO F1, BÁRA F1 i  novinka CHANTAL F1. To co jsem radil výše o hnojení dusíkem platí pro střapečkové odrůdy dvojnásobně. Vyšší násada plodů a schopnost rostliny udržet je, závisí na dostatečném zásobování vláhou a dusíkem.
 

CHANTAL F1Nic není jenom bílé nebo černé. Do tradičního dělení nakládaček na hruboostné a hustoostné vstoupila nová odrůda CHANTAL F1, která se vyznačuje netradiční hustou, ale „jemně“ hrubou bradavičnatostí. A nejde jenom o kuriozitu, CHANTAL má štíhlé, atraktivní, velmi vyrovnané plody, které i po sterilaci zůstávají pevné, křehké a křupavé. Hybrid je poloraný, středně vzrůstný a mimo typu ostnů příjemně překvapí i  vysokou tolerancí k plísni okurkové.


SONADA F1Okurkou z jiné kategorie je partenokarpická odrůda SONADA F1. Je to výnosná nakládačka se štíhlými a vyrovnanými plody. Vyniká raností a vysokým výnosem. Doporučujeme ji pro intenzivní způsoby pěstování. Má velmi dobrý zdravotní stav včetně vysoké tolerance k plísni okurkové. Partenokarpické okurky nepotřebují ke zdárnému vývoji plodů opylení, proto jsou vhodné i pro pěstování při nedostatku opylovačů ve fóliových krytech. SONADA F1 je ideální odrůdou na vertiko systém.