Okrasné zeláOkrasná kapusta

Zahrada v létě hraje barvami. Pak ale na dveře zaklepe podzim a co nám z této záplavy barev zůstane? Macešky a chryzantémy… a okrasná kapusta.  I když pomalu a nesměle, zabydluje se tato plodina na českých zahrádkách.

Pkr. kapusta 2Okrasná kapusta je blízká príbuzná tradiční kapustě a zelí, s tím rozdílem, že byla vyšlechtěna pro otevřenou růžici listů s výrazně vybarveným středem. Listy můžou být hladké (okrasné zelí) nebo silně skadeřené (okrasná kapusta), celookrajné až silně vykrajované. Střed růžic se vybarvuje do červené, růžové nebo bílé barvy. Co je podstatné, k tomuto vybarvování dochází až při poklesu nočních teplot pod 10 oC. V létě nenápadné zelené listové růžice na záhonu lehce přehlédnete. V polovině září se stanou rostliny výraznou dominantou zahrady a zůstanou ní až do pozdního podzimu, nezřídka až do Vánoc. Ani mrazy k - 10 oC jim výrazně neuškodí.

Nejenom záhon je místem, kde tato rostlina najde svoje uplatnění. Balkóny a terasy jsou pro ni jako stvořené. Co s truhlíkami, až vaše petúnie či muškáty sežehne první mráz? Uklidit je do sklepa a vytáhnout příští jaro… Ale proč? Osázejte je rostlinami okrasné kapusty a budete se z nich těšit ještě několik měsíců.  A navíc - kdykoli, až se vám omrzí je můžete sníst.  Okrasná kapusta patří mezi košťáloviny, její listy jsou sice tužší, ale jsou jedlé. 

MINI okr. kapustaRostliny okrasné kapusty výrazně reagují na kořenový prostor, který mají k dispozici. Odrůda, která dorůstá na záhonu do výšky půl metru a tvoří růžice o průměru 80 cm doroste v 10 cm květináčku pouze do průměru 20 cm. Při poklesu teplot se ale střed této minirostliny vybarví stejně intenzivně jako na záhonu.

Kytice s okr. kapustouMožná jste si při výběru kytek v květinářstvích všimli malé růžičky okrasné kapusty na dlouhých stoncích. Jedná se o odrůdy SUNRISE (bílá) a SUNSET ( červená). Mají dlouhou vegetační dobu a vyžadují k pěstování specifické podmínky, nechte proto jejich pěstování profesionálům. Ve smíšené kytici ale udělají parádu a navíc, vydrží několik týdnů..

 

Okrasnou kapustu sejeme od poloviny května do konce června. Pěstování je shodné s kapustou, květákem či brokolicí. Můžete předpěstovat sadbu, zdravá sazenice má mít dobře vyvinutou růžici, zdravé a nepoškozené listy. Kořenový systém nesmí být v květináčku přehuštěný, rostlina pak pomaleji pokračuje v růstu po výsadbě na záhon. Můžete rovněž vyset přímo na záhon a následně protrhat nebo semenáčky rozsadit. Pozor na dřebčíky i zajíce, okrasná kapusta jim chutná.

Okrasná kapusta byla pravděpodobně poprvé vyšlechtěna v Japonsku a z této krajiny pochází většina odrůd a hybridů. Pozitivní zprávou je, že široký sortiment semen je  dostupný i pro české záhradkáře. Hybridy jsou nabízené ve skupinách, kde mají jednotlivé odrůdy shodný tvar, vykrajování nebo kaděřavost listů a liší se vybarvením středové růžice.

Kamome RedKamome WhiteSkupina KAMOME má silně kadeřavý list, RED KAMOME F1 tvoří silné rostliny s červeně zbarveným středem, WHITE KAMOME F1 má střed bílý.

 

Coral QueenCoral PrinceSkupina CORAL má vykrajované listy a je dostupná ve směsi CORAL QUEEN F1 (růžová) a CORAL PRINCE F1 (bílá).

 

 

Red PeacockWhite PeacockHluboce vykrajované listy mají odrůdy RED PEACOCK F1 (červená) a WHITE PEACOCK F1 (bílá).

  

Victoria PigeonA jestli chcete něco speciálního, skutečně unikátního, vyzkoušejte odrůdu VICTORIA PIGEON F1. Listy jsou sice hladké, jenom mírně zvlněné, střed růžice je ale dvoubarevný – růžové bílý.