Zahrada naštěstí nepodléhá módě tak jako odívání. Byla by škoda vyhodit všechny staré a osvědčené odrůdy jenom proto, že již nejsou „in“. Zahrádkář prostě nemění šatník každým rokem. Ale to neznamená, že by do něj nehledal nové kousky. Novinky, které záhon, ale i talíř, oživí a občerství jsou „musem“ každého jara. Některé vyzkoušíte jeden rok, k jiným se rádi vracíte a stanou se na vašich záhonech stálicemi. Máme pro vás pár úplně čerstvých tipů. Zatím z kolekce DobraSemena v barevných sáčcích. Ty najdete v našem e-shopu www.dobrasemena.cz i v českých zahradnických centrech a zahrádkářských prodejnách.

A nielen to, nájdete ich aj "za kopčekmi" na Slovensku. Od Bratislavy až po Prešov a Košice, dokonca i v Humennom alebo Snine.

DÉSIRÉE ─ zahradní hrášek s lusky v netradiční, modrofialové barvě. Lusk je 7 ─ 9 cm dlouhý, se 7 ─ 8 zelenými semeny. Lusky sklízejte mladé, tehdy jsou jejich semena křehká a šťavnatá. Úplně mladé, ploché lusky s nevyvinutými semeny můžete použít na ozvláštnění zeleninových, jemně orestovaných směsí. Rostlina dorůstá do výšky 40 - 60 cm a může být pěstována bez opory.

DÉSIRÉE

 Fazolové lusky jsou lahůdkou. Máme pro vás letos 3 novinky s jemnými a tenkými lusky bez pergamenové blány.

barevné fasole

DELINEL ─ raný keříčkový fazol pro sklizeň zelených lusků s výborným výnosem. Lusky jsou jemné, dlouhé a štíhlé, bez pergamenové blány. Vysévejte přímo na záhon v době, kdy je již půda dostatečně prohřátá.

DELINEL

SONESTA ─ keříčkový fazol se štíhlými, žlutými lusky. Vysoce úrodná odrůda s velmi dobrým zdravotním stavem. Lusky jsou jemné a štíhlé, nemají pergamenovou blánu. Odrůda je vhodná pro přímý konzum, konzervování i mražení.

SONESTA

PURPLE TEEPEE ─ keříčkový fazol s výrazně fialovými lusky. Má tmavý až nafialovělý list a pevnou rostlinu. Lusky jsou nasazeny nad listy a lehce se sklízí. Na průřezu jsou kulaté, bez pergamenové blány.

PURPLE TEEPEE

JAUNE CANARY 3 ─ cukrový meloun s velkými, oválnými plody s jasně žlutou slupkou a bělavou, výrazně sladkou dužinou. I v našich podmínkách výborně nasazuje plody a spolehlivě dozrává. Plody jsou skladovatelné v řádu týdnů. Vyžaduje záhřevné polohy s jižní expozicí a humózní půdu s dostatkem živin. Je vhodný i pro pěstování ve fóliových krytech s přístupem hmyzích opylovačů.

JAUNE CANARY 3

ROSARIO F1 ─ vodní meloun se středně velkými plody o hmotnosti 3 ─ 4 kg s jasně červenou, výrazně sladkou dužinou. Vyžaduje záhřevné polohy s jižní expozicí a humózní půdu s dostatkem živin. Půdu můžete před výsadbou nastlat černou netkanou textilií.

CORNO GIALLO ─ zeleninová paprika s extra velkými plody se silnou a šťavnatou stěnou. Tradiční španělská odrůda pěstovaná po celém světě ve dvou barevných formách - sytě žluté a červené. Odrůda je vhodná pro skleníky i polní pěstování. Vyniká nejen velkými plody, ale i vysokým výnosem.

CORNO GIALLO

CORNO ROSSO ─ sesterská odrůda papriky CORNO GIALLO s červenou barvou plodů. Velké plody dorůstají délky až 25 cm, mají silnou, šťavnatou a sladkou dužinu.

CORNO ROSSO

CORNO ROSSO

SNOWBALL ─ nenáročná vodnice s pravidelně kulovitou, čistě bílou bulvou. Dužina je bělomasá, křehká, s lahodnou nasládlou chutí. Nedřevnatí. Odrůda je vhodná k přímému konzumu i na vaření. Vysévejte přímo na záhon a po vzejití semenáčky vyjednoťte. Vegetační doba od výsevu do sklizně je cca 50 dní.

SNOWBALL

A to je jenom pár novinek z barevných sáčků. 

Zbytek najdete v sekci "novinky". A snad se brzo dostanu k tomu, abych vám o nich něco napsal.

Zatím vám chci poděkovat za to, že jste nás "vzali útokem" a nenecháváte nám volnou sobotu ani neděli. Sortiment je stále celkem plný a když něco na chvilku vypadne, snažíme se hned dobalit.

Váš Peter Gajdoštin