Rajčata patří mezi nejoblíbenější zeleniny na českých zahrádkách. Ještě nedávno se pěstovaly pouze ty červené a kulaté, o hmotnosti kolem 100 gramů. Dnes najdete rajčata bifteková, papriková, třešňová i datlová. Rozšířila se i paleta barev – kromě červených můžete pěstovat rajčata žlutá, oranžová či hnědá. Dokonce ani zelená nebo černá barva již není pro tuto plodinu tabu. Co se ale stává u „zahrádkářských odrůd“ požadavkem číslo jedna, je chuť. Ta pravá rajčatová – s vyváženým poměrem cukrů a kyselin, s typickou rajčatovou vůní.

MIX
Novinka SWEET APERITIF je na pohled klasické třešňové rajče. Indeterminantní rostlina nese bohatě větvené trsy plodů o standardní hmotnosti 8 - 10 gramů. To, co si labužníci na této odrůdě cení nejvíce, ale objevíte, až když si dáte plod do pusy – SWEET APERITIF je skutečně sladký. A když píšeme sladký, myslíme SLADKÝ. Ne nadarmo má odrůda toto slovo již ve svém názvu.  Plnou a sladkou chuť, kterou občas najdete u plodů jiných odrůd, když plně vyzrají na letním sluníčku, máte u SWEET APERITIFU ve standardní nabídce. Některé odrůdy třešňových rajčat mají až nepříjemně tuhou slupku, SWEET APERITIF má ale koenzistenci dužiny optimální, příjemnou při nakousnutí. Když jej ochutnají děti, neskončí u jednoho plodu. Ony neskončí, pokud není miska prázdná.

SWEET APERITIF
BLACK OPAAL je ze stejné šlechtitelské dílny jako předchozí odrůda. Plod je rovněž třešňovitý, šťavnatý, mírně nakyslý. Jeho barva je ale tmavší – fialově hnědá. Odrůda je velice úrodná, vyniká větvenými hrozny květů a plodů.

BLACK OPAL

BLACK OPAL 2

Ze stejné anglické šlechtitelské dílny jako dvě předchozí třešňové rajčata je i odrůda ROSELLA. Zvažovali jsme, jestli ji do sortimentu zařadit a nakonec jsme vá nechtěli o toto rajče ochudit. Rosella je bledší než BLACK OPAL, je tmavě růžová. Je ale chutná. Šťavnatá, sladko-kyslastá, typicky rajčaztová.

ROSELLA

ROSELLA

Všechny tři nová třešňová rajčata vynikají silně vetvenými trsy květů a plodů, které občas vidíme u "primitivních" divokých rajčátek. Při jejich pěstování jsme si říkali - to už rostlina nemůže "utáhnout". Ale může, pokud má dost tepla, vláhy a živin, budete příjemně překvapeni úrodou.


Další rajčatová novinka vlastně tak úplně novinkou není. Odrůda TAMINA už dospěla, má několik desítek let, u nás se zatím pouze neprodávala. Je to rajče pro nedočkavce, kteří chtějí mít plody co nejdříve. Nejranější rajče ve stávajícím sortimentu je STUPICKÉ. Jeho handicapem je pouze to, že se u plodů často vyskytuje „žlutý límec“ – nažloutlý a nedozrávající prstenec kolem stopky plodu. TAMINA, rodná sestra odrůdy STUPICKÉ, má rovněž bramborový list, je stejně raná, plody jsou ale krásně homogenně vybarvené a zelenáním kolem stopky netrpí. Dokonce ani při pěstování ve fóliovém krytu za vysokých teplot. Plod je kulovitý, dvoj až tříkomorový, šťavnatý, chutný, dozrávající do sytě rudé barvy. TAMINA je sázkou na jistotu, určitě vás nezklame.

TAMINA

TAMINA

Peter Gajdoštin.