Zahrádkáři mají zafixováno, že cukrový meloun je extrémně náročný na teplo a u nás se dá jenom těžko pěstovat. Opak je ale pravdou. Cukrový meloun je proti chladu podstatně odolnější než meloun vodní, a dříve dozrává. Jeho dužnina je hutnější, má lahodnou chuť a krásně voní.  Najdeme mnoho odrůd různého tvaru, barvy slupky ale hlavně kvality, barvy a chuti dužniny.
Sazenice z výsevů na začátku dubna vysazujte na venkovní záhon až koncem května. Před chladem je dočasně chraňte fólií nebo netkanou textilií, zvláště v chladnějších oblastech. Již teploty pod 10°C zpomalují vývoj rostlin. Výhodné je vysazení do otvorů mulčovací fólie, která udržuje teplo a dobrou strukturu půdy, navíc zabraňuje případnému zahnívání zrajících plodů, ležících na zemi. Ranější sklizně než na venkovním záhonu se dočkáte v pařeništi, ve fóliovníku nebo ve skleníku, při zahájení kvetení však do nich musíte umožnit přístup opylujícímu hmyzu. Koncem léta odstraňte plody, které nemají šanci dorůst a dozrát. Pokud je sklidíte nedozrálé, do plné zralosti nedojdou.
Cukrové melouny můžeme i roubovat podobně jako okurky na vhodné podnože, např. SPRINTER F1. Roubování urychlí celkový vývoj rostlin a podpoří odolnost jejich kořenů k půdním chorobám.


meloun cukrový PALETA BAREV – v této kolekci najdete směs cukrových melounů OGEN (zelený), HALES BEST JUMBO (oranžový) a YELLOW CANARIA (bíložlutý). Semena ve směsi jsou barevně odlišena a jejich barva odpovídá barvě dužiny plodů, které z nich vyrostou.
 

 

 

SOLARTUR je středně raná, úrodná odrůda vhodná pro polní pěstování i pro rychlení. Plod je kulovitý, bez žebrování. Kůra je žlutohnědá, tenká, na povrchu hustě síťovaná. Dužnina je světle zelená, šťavnatá, vláknitá, aromatická a sladká. Průměrná hmotnost plodu je 1 - 1,2 kg. 
 

ANANAS má  vegetační dobu 100 - 110 dní. Plody jsou vejčitého tvaru o hmotnosti 1,5 - 2,5 kg. Mají oranžovou slupku s jemným síťováním a bílou sladkou dužninu. Meloun je vhodný pro pěstování na pole i pro rychlení ve fóliovnících.