barevné mrkveCo je to za nesmysl“ řekne si většina z vás, „samozřejmě že mrkve můžou být oranžové… Ony jsou oranžové!“
Nebylo tomu tak ale vždy. Původní mrkve byly fialové, později žluté a červené, plané mrkvousy rostoucí v jižní Evropě jsou bílé. Až patriotičtí holandští zahradníci, kteří šlechtili před 400 lety tuto plodinu, začali u ní preferovat oranžovou barvu, tu holandskou národní. A protože Holandsko je krajinou zahradníků, rozšířily se oranžové mrkve do celého světa. Proto dnes dáváme rovnítko mrkev = oranžová. Časy se ale mění a barevné mrkve se derou opět do popředí.

„Kořeny“ mrkve vedou historicky až do období 2000 let před Kristem - z této doby pochází malby v egyptských chrámech s fialovými rostlinami podobnými mrkvím. Jako léčivou rostlinu a později i jako nevýznamnou zeleninu znali mrkev již staří Řekové a Římani. Jejich mrkve byli ale podobné planým „mrkvousům“, měly bílé a ne příliš chutné kořeny. Z 9. století je doloženo pěstování kulturní mrkve v oblasti Afganistánu, Pakistánu a severního Iráku. Odsud se přes severní Afriku dostala semena ve 12. století do Francie, Německa a později do Anglie. Původní mrkve byly fialové a bílé, přirozené mutace daly vzniknout žlutým a červeným kořenům. Až v 17. století se v Holandsku objevily první oranžové mrkve „moderního“ typu. Byly vyšlechtěny na oslavu Viliama I. Oranžského v době boje za nezávislost Holandska na Španělsku. Oranžové mrkve díky obsahu beta karotenu a díky svojí výtečné chuti velmi rychle vytlačili z pěstování ostatní barevné formy. Nastala staletí „oranžové dominance“ v Evropě a Americe. Čína a Japonsko si stále udržuje oblibu žlutých a červených mrkví, na trzích na Středním Východě naleznete běžně mrkve fialové.  

Oranžová mrkev se stala jednou z nejběžnějších, ale i nejpopulárnějších zelenin v západním světě. Angličané a Irové připravují tradiční mrkvový puding, Francouzi krém s kousky kandované mrkve, noví osadníci v Americe dávali mrkvové cukroví jako vánoční dárky. U nás nesmí mrkev chybět v žádné polévce a je součástí většiny mražených zeleninových směsí. Mrkev je ceněna hlavně pro svůj obsah beta karotenu, provitamínu A, ze kterého si naše tělo vitamín A vyrábí. Mrkev je ale i bohatým zdrojem vitaminu B, C a E, lehce přijatelného vápníku, pektinů a vlákniny.

Barevné mrkve, které se začínají opět rozšiřovat se od té oranžové liší hlavně obsahem rostlinných pigmentů. Většina těchto látek, stejně jako beta karoten jsou antioxidanty, pomáhající kontrolovat a odstraňovat volné radikály z  našeho organismu.
Žluté mrkve obsahují xantofyly, barviva blízké karotenoidům. Zlepšují funkci zraku – zpomalují degeneraci žluté skvrny v oku, snižují riziko některých forem rakovinného bujení.
Červené mrkve obsahují lycopen, barvivo přítomné v rajčatech nebo vodním melounu. Přispívá k prevenci srdečních chorob a některých nádorů, např. nádoru prostaty.
Fialové mrkve vděčí za svou barvu anthokyanům, silným antioxidantům, lapačům volných radikálů v krvi. Brání zanášení cév a tím pomáhají v prevenci infarktu.
Bílé mrkve jsou na barviva nejchudší. Jsou ale sladké a chutné!

PURPLE HAZE F1Český zahrádkáť môže vyzkoušet špičkovou hybridní mrkev PURPLE HAZE F1. Je výsledkem dlouhé práce, kdy šlechtitelé sáhli do starých genových zdrojů mrkve a přinesli odrůdu, která spájí historii s dneškem. PURPLE HAZE jako jediná karotka má fialový povrch kořene s jasně oranžovým středem. Připomíná naše známé oranžové karotky oblečené ve fialovém kabátu. Tato barevná kombinace nejlépe vynikne v čerstvém stavu, kdy se kolečka mrkve použijí jako ozdoba talířů, nebo kostičky mrkve zamíchají do salátů. Po uvaření fialová barva kořene částečně vybledne. Jestliže ale chcete barvu zachovat, osmažte rychle kousky mrkve na trošce tuku při vysoké teplotě.
PURPLE HAZE nejenom zajímavě vypadá, ona i výborně chutná. Má křupavou konzistenci a je sladká! Obsahuje beta karoteny v množství srovnatelném  s běžnými mrkvemi ale navíc anthokyany, což značně zvyšuje její antioxidační potenciál. Navíc, děti mají rády jasně zabarvená jídla. Jasné barvy jim mohou pomoci zkusit nenásilně různé zeleniny.

mrkev PALETA NAREVChcete vyzkoušet celou škálu barev mrkve? Máte teď jedinečnou možnost. Pro zahrádkáře nabízíme PALETU BAREV mrkve -  semínka, která Vám přinesou bílou, oranžovou, žlutou i fialovou mrkev v jednom sáčku. Paleta barev z jednoho záhonku. Pro Vaši jistotu jsou semena v sáčku barevně rozlišena, označena barvami, které odpovídají budoucí barvě kořenů.

 

Jak dosáhnout co nejlepšího vybarvení vaší mrkve? Co podpoří sytější barvu? Pěstujte ji v lehkých písčitých půdách a v půdách s vyšším obsahem humusu. Těžké a vápenité půdy snižují intenzitu vybarvení. Opatrně s vláhou, její nadbytek rovněž snižuje intenzitu barvy. 

Jak vidíte, čekají nás na talíři „barevné zítřky“. Mrkev může být i fialová, červená či bílá. Ale to není z barev vše - i květák je fialový či oranžový, salátová řepa může být i žlutá či pruhovaná. JARANA F1Barevné formy zelenin nám  přináší nejenom požitek pro oči, ony přináší i nové dietetické hodnoty. Budeme se jim bránit? Vždyť i lidé v 17. století si museli zvykat na oranžovou mrkev. A věřte, nevěřte - mrkev skutečně může být i oranžová!