V zahrádkářské literatuře najdete jedno základní doporučení pro pěstování mrkve – „vyžaduje kvalitní a strukturní, hlinitopísčitou půdu s dostatkem humusu“. Občas bývá doplněno i dobře míněnou radou „těžkým jílovitým, nebo kamenitým půdám se při pěstování mrkve raději vyhněte“. Co ale dělat, když žijete v oblasti s jílovitými půdami a na výběr není?  

Vzhledem ke kůlovitému kořenu je struktura půdy pro mrkev skutečně základem. Kořenová špička mrkve, rostoucí směrem dolů, potřebuje vyrovnaný poměr vláhy a vzduchu. Když se dostane na nepropustné podloží, nebo do půdní vrstvy s nedostatkem kyslíku, dojde k jejímu poškození a následnému větvení kořene. Tím vznikají kořeny deformované, různě pokroucené, zkrátka „mrcasaté“.

Všechna opatření na odlehčení těžké půdy jsou v těchto případech prospěšná  - ať se jedná o dodání organické hmoty kompostem, chlévskou mrvou nebo zeleným hnojením, přidání křemičitého písku, zlepšení drobtovité struktury vápněním nebo pěstování hluboko kořenících plodin. Tato opatření jsou ale během na dlouhou trať a trvá roky, než vaše těžká půda začne „spolupracovat“.

Rychlým opatřením pro získání kvalitních kořenů mrkve v horších podmínkách je pěstování na hrůbcích. Hrůbky si připravte tak, jako byste „nakopčili“ brambory, jen mírně širší, cca  50-60 cm, s rovnou horní částí. Do takto připraveného hrůbku vysejte dvojřádek semen. Hrůbky si vyformujte předem, minimálně 2 – 3 týdny před výsevem, aby půda dostatečně slehla a obnovila se přirozená kapilarita. Z hrůbků získáte výstavní, vyrovnané a nevětvící kořeny, které se výrazně snadněji sklízí. V optimálních růstových podmínkách mají kořeny i lepší chuť.

hrůbky mrkve

Mrkev na hrůbcích

Mrkev na hrůbcích

mrkev na hrůbcích

Na těžkých půdách se vyplatí pěstovat mrkve s kratšími kořeny patřící do typu Chantenay – např. KATRIN nebo CASCADE F1.

Letošní novinku, mrkev ARON F1, jsme vám již představili. Je pravidelná, krátká, perfektní. Do těžkých půd ideální.

Aron F1

KATRIN je mrkev typu Chantenay. Kořeny jsou kratší, konické, s kulatou špičkou a širokou hlavou. Tvarově i velikostně jsou velice vyrovnané. Vnitřní struktura kořene je jednolitá, rovnoměrně vybarvená, dužina je šťavnatá a sladká. Dobře snáší i horší půdní podmínky a těžší půdy. Kořeny jsou vhodné na přímý konzum, na mrkvové džusy i na střednědobé skladování.

KATRIN

CASCADE F1 je špičkový holandský hybrid typu Chantenay. Mrkev pravidelná ve tvaru, kratší, kónická. Je krásně oranžová na průřezu a chutná. Šťavnatá, křehká. Hybridní síla je tu prostě znát.

CASCADE F1

Praskají vám občas kořeny mrkve?
Praskání kořenů mrkve způsobuje nadbytek vláhy. Často k němu dochází při vydatných deštích následujících po delším období sucha. Starší kořeny jsou k praskání náchylnější než kořeny v plném růstu. Nenechávejte proto svoji mrkev zbytečně přerůstat.