Jsou květiny, které máme spojené se spoustou barev. Růže, tulipány, ostálky, astry či irisy září téměř celým barevným spektrem. A pak jsou ty, kterým při vyslovení jejich jména přiřadí naše představivost vždy tu jednu dominantní barvu. Některé ji mají již v názvu - slunečnice jsou květy slunce a jsou žluté! Sice víme, že v sortimentu najdeme slunečnice oranžové, červené i téměř černé. Naše odvědomí ale funguje nezávisle na nás.

Dnes vám chceme představit novou slunečnici v barvě, která je pro tuto květinu netypická – bílá. V minulosti jsme již jednu bílou slunečnici měli, byla to odrůda JADE F1 s nízkými rostlinami s drobnými bělavými květy. Práve pro menší květy jsme ji ze sortimentu vyřadili a několik let hledali velkokvětou náhradu. Našli jsme ji v odrůdě MOONSHADOW F1. Větvící rostlina této odrůdy dosahuje výšky kolem 120 cm. Soukvětí s černým středem mají po obvodu velké jazykovité květy v bílé barvě s jemným růžovým podbarvením. Odrůda má větvící typ růstu, v porovnání s těmi jednostonkovými kvete podstatně delší dobu. Když budete odstraňovat odkvetlá soukvětí s tvořícími se semeny, budou kvést mnoho týdnů. MOONSHADOW F1 patří do skupiny sterilních hybridů – netvoří v květech pyl. Tato vlastnost se projeví jako obrovské plus pokud máte ve svém okolí pylového alergika, nebo tehdy, když řežete slunečnice do vázy na stůl. Alergik nebude kýchat a ubrus na vašem stole zůstane čistý, bez žlutého pylu.

MOONSHADOW F1

Kouzlo slunečnic spočívá v jednoduchém pěstování -  nemusíte předpěstovat sadbu, stačí kousek záhonu, na který je koncem dubna přímo vysejete. Prstem udělejte dolík do země, zasaďte do něj tři semínka a pak pouze čekejte. Uspěje i začátečník, podmínka je jediná - dopřejte slunečnicím vždy plně osluněné místo, vždyť slunce mají tyto rostliny již v názvu.

TIPY:

Květ, lépe řečeno květenství slunečnic, je zložen z velkého množství malých kvítků. Středové květy tvořící známý terč jsou trubkovité a po opylení se z nich vyvíjejí semena. Jazykovité květy po obvodu terče jsou sterilní a pro zjednodušení jsou často označovány jako korunní plátky.

K řezu do váz řežeme čerstvě otevřené květy. Poznáme je podle toho, že na středovém terči mají otevřených pouze několik prstenců trubkovitých kvítků. Ve váze pak vydrží 7 – 10 dní.