Jestli se vám pěstování kedlubnů příliš nedaří, vyzkoušejte ty modré - jsou obecně méně citlivé k nedostatkům při pěstování a odolnější k dřevnatění a praskání bulev.

Kedlubna podporuje krvetvorbu, obsahuje mimo jiné látku biotin, která přispívá ke zdravé pokožce a prospívá vlasům. Hlízy jsou určeny především pro konzumaci za syrova, můžeme je však také kulinářsky zpracovávat (např. vařit, zapékat, smažit v trojobalu). Kedlubny můžete konzumovat při hubnutí a redukčních dietách. Látky v nich obsažené zmírňují silné menstruační krvácení žen, podporují správnou funkci jater a ledvin a v neposlední řadě pomáhají lepšímu trávení.

Odrůdy pro ranou sklizeň vyséváme již v únoru. Předpěstování sadby trvá 6 – 12 v závislosti na délce dne. Jejich vegetační doba je 90-110 dní. Rané kedlubny vysazujeme do sponu 20x20 až 25 x 25 v polovině dubna.
Doporučené teploty pro vypěstování silných sazenic a pro rychlení:

růstové stádium  teplota           v noci         den – zataženo                 den - slunečno 
od výsevu do vzejití              14 – 16 oC         20 – 22oC                         25 – 30 oC
po vzejití a přepichování         6 –  8 oC           4 – 16 oC                         19 – 21 oC
po výsadbě při rychlení          6 –  10 oC          4 – 18 oC                         20 – 24 oC

Pro letní sklizeň vyséváme v březnu nebo v dubnu a vysazujeme ve sponu 25x25 cm v první polovině května. Jejich vegetační doba je  100-140 dní.  Pro drobné pěstitele doporučujeme ji i pěstování z postupných přímých výsevů.

Pro podzimní sklizeň vyséváme pozdní odrůdy na přelomu dubna a května. Jejich vegetační doba je  130–170 dní a vysazujeme je do sponu 40x30 cm Pro podzimní sklizeň můžeme pěstovat také rané odrůdy, jejichž sazenice musíme vysazovat nejpozději do půli srpna ve sponu 25 x 25 cm.

MODRAVA F1 je velmi raná odrůda modré polní kedlubny pro jarní a podzimní pěstování. Má nízký až středně vysoký vzrůst a středně velkou ploše kulovitou bulvu s kvalitní dužninou. Je dobře odolná k dřevnatění a praskání bulev i vybíhání do květu. Můžeme ji krátkodobě skladovat, zejména z podzimních sklizní. Pěstuje se na jaře z únorových až dubnových výsevů se sklizní v květnu a červnu. Druhou možností je podzimní sklizeň v říjnu až listopadu z červencového výsevu. Vysazuje se ve sponu 25 x 30 cm.
Velkou předností hybridu Modrava F1 je vysoká vyrovnanost v růstu a vývoji bulev i v nepříznivých podmínkách prostředí

kedluben MODRAVA F1

AZUR je raná modrá odrůda pro rané polní pěstování, alternativně i pro přímé výsevy od dubna do července, pro sklizeň od začátku července do října. Středně odolná vůči vybíhání a značně odolná proti praskání a dřevnatění. Je středně vzrůstná, se vzpřímenými, vyššími listy. Bulva je ploše kulovitá, hladká, intenzivně fialová, středně ojíněná, odolná k praskání. Dužnina je jemná, slabě nazelenalá, nasládlé chuti s odolností proti dřevnatění. Vegetační doba od výsadby do sklizně je 80 – 85 dní.

Slaběji olistěná raná modrá odrůda BLANKYT je vhodná pro pěstování z výsadby i z přímého výsevu počátkem dubna, pro sklizeň v červnu a červenci. Její předností je odolnost proti praskání a dřevnatění. Vegetační doba od výsevu do sklizně 85 – 95 dní.

kedlben BLANKYT

Nová raná až poloraná odrůda modrého polního kedlubnu VIOLA má vysoký, jemný list s dlouhým vzpřímeným řapíkem. Kulovitá, tmavě fialová bulva střední velikosti má kvalitní jemnou dužninu. Je odolná proti praskání a dřevnatění. Vegetační doba od výsadby do sklizně je okolo 80 dní.           

Pozdní, modrá odrůda VIOLETA je vhodná i ke krátkodobému skladování. Je méně náchylná k přezrávání a tvarovým deformacím a odolná k praskání. Má velmi mohutnou rostlinu se silnými fialovými řapíky, tmavě zelenými listy s fialovou žilnatinou. Velká bulva je kulovitá až ploše kulovitá, má hladký, ojíněný povrch, je. Dužnina je pevná, bílá, po okrajích slabě nazelenalá, jemné nasládlé chuti, šťavnatá. Bulvy lze skladovat po dobu 2 – 3 měsíců. Průměrná hmotnost bulvy je 600 g. Vegetační doba od výsevu do sklizně je
110 – 130 dní.

TIP:
Během celého pěstování zaléváme často a pravidelně, zejména v období tvorby bulev od průměru 5 cm do doby asi týden před sklizní. Je třeba pravidelně zalévat větším množstvím vody, zvláště za vyšších teplot, jinak dochází ke stagnaci růstu a po obnovení zálivky je riziko popraskání bulev.