Zimní měsíce jsou obdobím, kdy je náš jídelníček chudý na lehce přístupnou zelenou listovou hmotu. Saláty sice můžeme koupit v marketech v průběhu celého roku, jsou ale dovážené tisíce kilometrů a někdy je to na nich znát. Ve shonu každodenních povinností často zapomínáme na plodinu, která je tak nenáročná, že si ji vypěstujeme bez námahy v bytě, na parapetu okna. Řeřicha. Nepotřebuje skelník, nepotřebuje speciální pěstební zařízení. Stačí talířek nebo miska, trochu buničité vady a voda. A samozřejmě pytlík se semínky.
Vyséváme nahusto do truhlíků, misek či jiných pěstebních nádob. Sejeme na povrch substrátu a nezasypáváme. Výborným pěstebním substrátem je buničitá vata. Když ji nemáme, pomůže i několikrát přeložený papírový ubrousek. Udržujeme přiměřenou vlhkost substrátu a standardní pokojovou teplotu kolem 20oC. Celé rostlinky vysoké 4 – 6 cm odřezáváme těsně nad povrchem substrátu 7 – 14 dní od výsevu.
 
Klasická a všem známá odrůda DÁNSKÁ má jemné, světle zelené lístky.
Letos do sortimentu přibyla odrůda MEGA s výrazně většími, tmavě zelenými děložními listy. Pěstování je u obou odrůd stejné. MEGA má mírně ostřejší chuť, kterou labužníci jistě ocení.

rericha MEGA

Řeřicha obsahuje vitamíny a další důležité látky. Zlepšuje krevní obraz, v antice se používala proti kurdějím. Je účinná při ledvinových potížích, při zánětu močového měchýře, na pročištění dýchacích cest a na podporu trávení.