Sezóna vlastních rajčat již letos pro většinu z nás skončila. Dnes jsem ještě sklidil z fóliovníku pár plodů Bejbina, ty ale byly skutečně poslední. Zůstává ta práce podzimní – zlikvidovat rostliny, zrýt a uložit k zimnímu spánku.
Celé léto jsem se chystal k tomu, že vás budu průběžně informovat o tom, co a jak ve fóliovníku a na poli roste. Vegetace je ale pro zahrádkáře neúprosná a v plném létě se nedá stihnout vše. Rostliny, péče o ně - vyvazování, vyštipování, sklizeň… to vše má před psaním  přednost. A tak si člověk říká – zítra již skutečně napíši. V tom je podzim milosrdný, je sice stále co dělat, ale tma vás v půl sedmé zažene dovnitř a noc je delší.
Podívejme se ale zpětně v pár pohledech na to, která rajčata jsme pro vás letos ve skleníku zkoušeli. Stíhal jsem fotit a vy proto můžete nahlédnout.
rajčata

Rajčat jsme měli kolem 60 odrůd. Spočtu to přesně a udělám vám seznam.

Která ale máte raději – třešňová nebo bifteková.

rajčata biftekopvá

Třešňová jsou asi oblíbenější, labužníci ale ví svoje. Bifteková, velká, vícekomorová rajčata mají hodně handicapů. Plody jsou větší až hodně velké, jsou převážně žebernaté a zrají později. Na rostlině jich je méně, i když celková sklizeň co se hmotnosti týče, se menším rajčatům vyrovná. Žebernatý plod často u stopky praská, když se do prasklin dostane voda, můžou plody zahnívat. Proto biftekovým rajčatům svědčí pěstování ve skleníku, pod fólií nebo pod přístřeškem.

Kdo tato rajčata nikdy nepěstoval, se bude ptát – proč? Proč se při všech těch handicapech do jejich pěstování vůbec pouštět. CHUŤ je odpovědí. Pro mne osobně, a asi nejsem sám, je biftekové rajče uprostřed léta lahůdka nesmírná. Jenom tak nakrájené na talíři, posolené, opepřené a pokapané olivovým olejem. Odpustím jim i to, že třetinu žebernatého plodu musím většinou vyhodit. Když se vám plně vyzrálý „rajčatový biftek“ rozpustí na jazyku, odpustíte mu vše.

HOMESTEAD
Když se podíváte na fotku tří plodů červené odrůdy HOMESTEAD, nevidíte na ní bez měřítka nic zvláštního. Podívejte se ale na plod položený na váze – všechny tři měly přes kilo. Ne ale dohromady- každý!    

hmotnost gramů

Červená bifteková rajčata jsou výborná. Talíř s bifteky barevnými ale posouvá gurmánský zážitek ještě o kus dál. Ony nejen každý jinak vypadají, oni i každý jinak chutnají.

bifteková rajčata
Oranžový SUMER CIDER stále patří k favoritům. Už jsme o něm psali. Je favorit v chuti, i když výnosem moc nepřesvědčí.

SUMER CIDER
Ananasová rajčata jsou prodávána pod různými názvy – ANANAS, PINEAPPLE, GERMAN GOLD… Oranžová dužina s červeným žilkováním uvnitř je znakem všech těchto příbuzných odrůd. Jsou velké, dužnaté, máslové, lahodné.

ANANAS

BLACK KRYM dodává talíři kontrast. Jeho barva bordó dá vyniknout ostatním odrůdám. Není ale jenom pro ozdobu, jeho chuťMIX je plná, rajčatová, vyvážená.
Letos jsme poprvé vyzkoušeli odrůdu BLACK FROM TULA. Od BLACK KRYM prakticky k nerozeznání.

Myslíte, že zelený „biftek“ je záležitostí okrajovou? Myslím si opak. Bohužel vám jej nemůžeme nabídnout v osivu, odrůdy nejsou v EU registrovány. Máme ale GREEN GIANT a GRUB´S GREEN. Nakyslé, výborné. Ale poměrně málo úrodné.

GRUB´S GREEN

Inspiroval jsem vás? Vyzkoušejte. Ještě teď mám chuť bifteků „na jazyku“. A těším se na další léto.

Peter Gajdoštin