Konec léta patří na českých zahrádkách barevným koulím jiřinek. Jejich pěstování je silnou závislostí. Komu jednou učarují, těžko se s nimi loučí. Jiřinkáři se sdružují do specializovaných organizací jako skalničkáři, kaktusáři nebo pěstitelé růží. Jestli vám jiřinky učarovaly a potřebujete bližší informace, navštivte webovou stránku specializované organizace ČZS DAGLA na adrese www.dagla.cz.

Nejčastějším způsobem rozmnožování jiřinek je výsadba kořenových hlíz. Jedná se o vegetativní množení, kdy je potomstvo shodné s mateřskou rostlinou. Dnes jsou již ale k dispozici i odrůdy množené semeny. Pravdou je, že nemusí být stoprocentně vyrovnané.  Je ale spousta zahrádkářů, kteří na semeny množených jiřinkách oceňují právě tuto variabilitu, to že každá rostlinka jim může kvést jinak a že jiřinkářův rok není dopředu nalinkován. Nové semenné linie a hybridy se dnes vyznačují podstatně vyšší uniformitou, než tomu ještě bylo před několika lety.


Letos jsme pro vás připravili novou směs nízkých, velice kompaktně rostoucích jiřinek MARDI GRAS. Pouze 30 cm vysoké rostliny nesou jednoduché, kopretinokvěté květy v bílé, růžové a šarlatově červené barvě. Tato barevně sladěná kombinace působí na záhonu velice homogenně. Ke kompaktnímu vzhledu výsadby přispívají i krátké květní stonky rostlin, podpořené bohatým a dlouhým kvetením. Směs je vhodná i pro pěstování v nádobách. Při menším kořenovém prostoru jsou rostliny ještě nižší než na záhonu.

MARDI GRAS jiřinka


Můžete si vybrat i z dalších jiřinek množených semeny. FIREWORKS  je kompaktní jiřinka s netradičními žíhanými květy ve výběrové směsi barev. STARGAZER má nezvyklé kaktusovité květy v pestré směsi. Rostliny jsou nízké, dorůstající pouze do výšky 50 cm.

Jiřinky můžete množit osivem, řízkováním a hlízami. Semena vysévejte v březnu při teplotě 15 – 18  oC. Vyklíčené semenáčky rozsaďte a pěstujte při nižší teplotě kolem 12 - 15oC, zabráníte tím jejich vytahování. Rostliny z březnových výsevů budou kvést koncem června, jestli chcete kvetení uspíšit, musíte semena vyset v lednu nebo v únoru.  Řízkování je méně běžný způsob množení  - vybrané rostliny můžete rozmnožit bylinnými řízky, které necháte zakořenit ve vzdušném substrátu. A samozřejmě, nejtradičnější je množení hlízami. I semenáče vám do podzimu vytvoří hlízy, jestli se vám bude některý obzvláště líbit, můžete hlízy přes zimu uchovat založené v písku ve vlhkém a bezmrazém sklepě.

TIP: odstraňte občas uvadlé květy. Rostlina má přirozenou snahu tvořit semena a při jejich tvorbě omezuje další kvetení.