Lagenárie, kalabasa, indická okurka – všechny tyto české názvy patří jedné rostlině s latinským názvem Lgenaria siceraria. Všechny tykve, patřící do rodu Cucurbita, pochází z Ameriky, domovinou lagenárií je ale tropická Afrika. U nás najdete zeleniny "mainstreamové" i  ty okrajové. A lagenárie patří k těm méně pěstovaným. Jsou prostě náročné na teplo. I když... možná se jim bude u nás vést čím dál tím lépe.

Lagenárie patří k nejstarším domestikovaným rostlinám – pěstovaly se již před 8 - 10.000 lety. Z Afriky se rozšířily do Asie i do Ameriky, kde se pěstovaly dlouho před Kolumbovým příchodem. Semena ale pravděpodobně nepřenesl člověk. Plody mohly přeplavat oceán, semena v plodu klíčí i po 7 měsících jeho vznášení se na mořské vodě. Mladé plody lagenárií se dají využít jako zelenina, upřimně řečeno ale jako zelenina spíše "výplňová". Hlavním důvodem, proč je ale pravěký člověk sbíral a posléze pěstoval, byly lehké a dostatečně pevné nádoby na vodu, které z nich vyráběl. Anglický název této rostliny je „bottle gourd“, lahvová tykev - tykev na nádoby. Posléze se začaly vysušené plody využívat na skladování potravin nebo kvašení místních alkoholických nápojů. Vysušené lagenárie našly i další uplatnění – využívají se jako resonanční nádoby v tradičních indických hudebních nástrojích, nebo nádoby na nápoj maté v Jižní Americe. Významný je i dekorativní prvek – vysušené lagenárie se dají krásně zdobit.

vysušené lagenárie

Lagenárie je bujně rostoucí teplomilná liána dosahující délky až 9 metrů. Stonky i listy jsou na povrchu jemně plstnaté. Jejich trichomy jsou měkké, na rozdíl od trichomů většiny tykví, které jsou ostnité a pichlavé. Na volné ploše rostou lagenárie poléhavě, ochotně ale šplhají po jakékoli opoře – pergole, plotě i po stromě. Od tykví lagenárie lehce rozeznáte podle jednoho nezaměnitelného znaku – jejich květy jsou bílé, zatímco květy všech tykví jsou žluté.

Rostlina lagenárie je jednodomá, různopohlavná - na jedné rostlině najdete květy samičí i samčí. Samičí květy mají malý semeník ve tvaru budoucího plodu na spodní straně květu. Samčí květy vyrůstají na dlouhých stopkách a objevují se na úrovni listů.
Plodem lagenárie je stejně jako u tykví bobule různého tvaru, barvy i textury povrchu. Níže v tomto článku, při popisech jednotlivých odrůd najdete fotky plodů v plné jejich kráse.

porost

lagenárie vytvoří příjemný stín v parném létě

Lagenárie jsou subtropické a tropické liány s vyššími nároky na teplotu. V našich podmínkách se hodí do teplejších oblastí, i zde pro ně ale vyberte záhřevnou lokalitu. Můžete vysévat přímo na záhon, předpěstování sadby vám ale prodlouží vegetaci přibližně o 30 dní. Vysévejte v polovině dubna ve skleníku, sazenice vysaďte na záhon v polovině května, až přejde nebezpečenství posledních květnových mrazíků. Semenáčky rostou rychle, měsíc bývá na jejich předpěstování dostatečně dlouhá doba. Lagenárie vytvoří velké množství organické hmoty, jsou proto náročné na výživu i dostatek vody v půdě. Zařaďte je do první tratě, můžete k nim hnojit chlévským hnojem nebo dobře rozloženým kompostem.

TIPY:

Lagenárie má jednopohlavní květy. Samičí květy se tvoří hlavně na bočních výhonech. Zaštípněte proto hlavní výhon hned na počátku vegetace, když dosáhne délky kolem 1 – 1,5 m. Podpoříte tím tvorbu bočních větví a získáte tím vyšší násadu plodů.

Květy lagenárií opyluje hmyz. Lepší násadě můžete pomoct ručním opylením. Odtrhněte brzo ráno samčí květ a odstraňte jeho korunu. Z jeho vystouplých tyčinek tím získáte „štěteček“, kterým můžete potřít blizny samičích květů.


KALABASA – INDICKÁ OKURKA – kyjovitý tvar plodu, na zemi většinou pokroucený, při pěstování na opoře rovný. Forma nejčastěji využívána jako zelenina

KALABASA

KIKINDA – odrůda se štíhlými, velmi dlouhými plody. Právě tato odrůda vyhrává většinu soutěží o nejdelší plod.

KIKINDA

SPECKLED SNAKE – štíhlé a dlouhé plody se zeleným, bíle flekatým povrchem. Velice dekorativní.

SPECKLED SNAKE

BIRDHOUSE BOTTLE - „ptačí budka“ – dekorativní baňkovité plody jsou vprostřed zaškrcené. Barva plodu je světlá, smetanová.

SPECKELD SNAKE

FROGGY – baňaté, zaškrcené plody, slupka je tmavě zelená, bíle flekatá.

FROGGY

DIPPER – „koštýř“, odrůda s dlouhým hrdlem a baňatou spodní částí. Pro svůj tvar koštýře se v minulosti ve vinařských oblastech Maďarska používala na natahování vína ze sudu. Dnes tvoří zajímavou dekoraci i ve vinařských sklepích Jižní Moravy. Plod musí dokonale vyzrát a vyschnout.

DIPPER

DIPPER EXTRA LONG – koštýř s velice dlouhým hrdlem, do hlubokých sudů.

DIPPER EXTRA LONG

MARANKA LIMEGREEN – široce kyjovité, světle zelené plody jsou silně zvrásněné.

MARANKA LIMEGREEN

PLATE DE CORSE – ploše kulovité plody, na povrchu světle zelené.

PLATE DE CORSE

SPECKLED APPLE – jedna z nejhezčích lagenárií. Plody jsou baňkovité, ke spodní části mírně zúžené. Slupka je tmavě zelená jemnými bílými skvrnami.

SPECKLED APPLE

AUSTRALIAN WARTED – široce hruškovité plody s bílou slupkou a bradavičnatým povrchem.

AUSTRALIAN WARTED

VERRUQUESE DE MAURICE – plody jsou válcovíté, v plné zralosti sněhově bílé, silně bradavičnaté.

VERRUQUEUSE DE MAURICE

Tak, jestli jste se prolistovali až sem, snad jsem vás inspiroval. Letos budou lagenárie i u nás. Snad bude příhodné léto. Ale když vidím,jak se jim vede v Nitre, v botanické zahradě, jenom tiše závidím.

Váš Peter Gajdoštin