KraspédieCraspedia globosa

Anglické názvy dvou odrůd kraspédie zní – „BILLY BUTTONS“ (Billovy knoflíky) a „DRUMSTICK“ (palička na buben). Tato jména perfektně vystihují vzhled květenství. Žlutá kulovitá soukvětí na tenkých, 50 – 80 cm dlouhých stoncích skutečně připomínají paličky na buben nebo knoflíky. Soukvětí se pěstují k řezu, dají se využít za čerstva, jejich hlavní uplatnění je ale v suchých aranžmá.

CraspediaTato původem australská trvalka tvoří mohutnou růžici přízemních, čárkovitých listů, ze které vyrůstají vzpřímené květní stonky, jenom ve spodní části spoře olistěné. Kraspédie je citlivá na mráz a v našich zimách nesnese kombinaci chladu a vlhka. Rostliny přes zimu většinou uhnijí. Pěstujeme ji proto z každoročních raných výsevů. Kraspédie má dlouhou vegetační dobu a začíná kvést za 5 – 6 měsíců od výsevu, musíme proto vysévat v únoru, nejpozději v březnu. I tak se ale dočkáme prvních květů až koncem července a do plného květu se rostlina dostává v srpnu a v září.

Kraspedia globosaKraspédie vyžaduje plně osluněné stanoviště, záhřevnou polohu a lehčí, propustnou půdu. Nesvědčí ji zastínění, těžká půda a hlavně trvalá vlhkost. V takových podmínkách rostliny slabě rostou a jsou náchylné na zahnívání.