Kelozel
Brassica oleracea convar. capitata x convar. sabauda

„Ani ryba ani rak“ nebo „dva v jednom“? To ukáže až čas. Představujeme vám novou košťálovinu – hybridní kelozel, kříženec mezi hlávkovým zelím a hlávkovou kapustou.

Do široké rodiny brukve zelné (Brassica oleracea) patří kedlubny, zelí, květák, brokolice, kapusta hlávková, růžičková i krmná. Všechny tyto plodiny vznikly až přispěním člověka a říká se jim kulturní variety (zkratka convar.). I když se tvarově liší, geneticky jsou blízce příbuzné. Asi jste se setkali s tím, že semínka košťálovin jsou tvarově stejná, kulatá a je prakticky nemožné rozlišit od sebe např. semena květáku a brokolice. Všechny tyto plodiny jsou mezi sebou navzájem křížitelné. Kelozel je právě tímto křížencem, který spojuje vlastnosti zelí a kapusty. Tvoří velké hlávky s jemně bublinatým listem. Vnitřní struktura je pevnější než u kapusty, vyznačuje se ale vyšší křehkostí a jemností než zelí.
Doporučujeme výsev v dubnu přímo na záhon do hnízd 60 x 50 cm. Můžete také předpěstovat sadbu z březnových až dubnových výsevů.

kelozel PETROSAPETROSA F1 (bílá) tvoří velké kulaté hlávky s mírně bublinatými listy. Vegetační doba je 80 dní, hlávky jsou středně skladovatelné (říjen – prosinec).

 

 

 


kelozel KOLORSACOLORSA F1 (červená)  má vnější listy zelené s červeným žíháním, mírně bublinaté, pro podzimní sklizně, vegetační doba 85 – 90 dní

 

 

 

TIP
Kelozel zdědil po jednom ze svých rodičů, kapustě, odolnost vůči nízkým teplotám. Můžete jej proto nechat přes zimu i na záhoně. Dle dosavadních zkušeností nevymrzá.