Zima je období na čerstvou zeleninu chudé. Ve sklepě zůstává jen mrkev, petržel a zelí. Pro čerstvou zeleninu musíte do obchodů, navíc je většinou z dovozu.
Jsou ale zeleniny, které můžete sklízet čerstvé i v průběhu zimy. Není jich mnoho - cibule zimní, zimní pórek, růžičková kapusta a kadeřávek. Právě kadeřávek je díky své vysoké otužilosti pro zimní sběr ideální. Je to zelenina tradiční, již staří Římané pěstovali několik podobných typů, blízkých příbuzných botanickému druhu Brassica oleracea ze západního pobřeží Evropy. V angličtině používané jméno kadeřávku "kale" je keltského původu a je odvozeno od latinského slova "cauli", kterým právě Římané označovali kapustu, neboli kel.
Kadeřávek patří do velké rodiny brukve zelné (Brassica oleracea). Je „rodným bratrem“ zelí, kapusty, kedlubnu, květáku, brokolice, růžičkové kapusty. Všechny tyto zeleniny se mezi sebou lehce kříží a jsou to pouze morfologické varianty jedné rostliny, vlastně jen člověkem vyselektované tvarové formy jednoho druhu.
Různé formy kadeřávku
Konzumní částí kadeřávku jsou zelené listy. Jsou uzpůsobeny k tomu, aby přečkaly nepříznivé klimatické podmínky, musí být proto tužší jako např. vnitřní listy hlávkového zelí. Tužší struktura je u nich ale vyvážená vysokou nutriční hodnotou. Kadeřávek je bohatým zdrojem draslíku, železa, beta-karotenu i vitamínu C. Betakaroten je silným antioxidantem snižujícím hladinu volných radikálů v krvi a tím i riziko cévních onemocnění. Podobný antioxidační efekt má i vitamin E a vitamin C, který navíc podporuje přenos energie na úrovni buněk a podporuje celkovou obranyschopnost organismu. Tak jako u ostatních košťálovin z rodu Brassica hrají i u kadeřávku významnou roli glukosinuláty - sirné sloučeniny s výrazným preventivním účinkem proti nádorovému bujení. Jedním z důležitých vitamínů v zelených listech kadeřávku je kyselina listová a její deriváty - foláty. V lidském těle se nachází především v játrech a červených krvinkách. Díky nevyvážené stravě dnes trpíme častým deficitem právě tohoto vitamínu. Kyselina listová je velmi citlivá - světlo, teplo a dlouhé skladování při pokojové teplotě ji rychle ničí. Syrové listy kadeřávku jsou během zimy jedním z mála zdrojů kyseliny listové, který nám zahrádka nabízí.
Kadeřávek tvoří mohutné rostliny s pevným stonkem a volnými listy s různým stupněm kadeřavosti. Semena vysévejte v květnu až červnu přímo na záhon ve sponu 50-60 x 50 cm. Můžete také předpěstovat sazenice z březnových výsevů, které vysaďte v dubnu nebo květnu. Při tomto způsobu pěstování získáte silné rostliny, jejichž listy můžete sklízet postupně od října po celou zimu.
KAPITAN F1 je středně raný hybrid s dobrou mrazuvzdorností, snášející teploty až do -15 ° C. Rostlina je vysoká kolem 70 cm, rozložitá a odolná proti vyvracení. Listy jsou zelené, silně zvlněné. Nemá zvláštní nároky na půdu a snese i horší podmínky než ostatní košťáloviny. Nejlepší přezimují kompaktní rostliny z přímých červnových výsevů.
HALBHOHER GRUNER KRAUSER je spolehlivá nižší odrůda kadeřávku se silně zkadeřenými listy
Listy kadeřávku nemusí být jen zelené. SCARLET je bujně rostoucí odrůda s červenými, resp. nafialovělé listy.
NERO DI TOSCANA, toskánské zelí či toskánská kapusta, není typickým kadeřávkem, spíše bychom ho mohli označit jako listovou kapustu. Tvoří velkou listovou růžici s dlouhými, oválnými, celokrajnými a silně bublinatými listy. Tyto jsou šedě modré a velmi odolné vůči nízkým teplotám. Zdaleka není novinkou, vždyť v Itálii se pěstuje od počátku 18. století a dnes tuto odrůdu najdete po celém světě. Její kouzlo je asi v tom, že je zeleninou a okrasnou rostlinou v jednom. Mohutné rostliny jsou skutečně dekorativní, přitom ale mrazuvzdorné a chutné.
Dle našich zkušeností je jeho odolnost na záhonu ještě vyšší než u tradičních kadeřávků. Když rostlina zapadá sněhem, listy částečně sklopí. Po roztání je zase napřímí.
Listy kadeřávku můžeme použít jako jednoduchou a chutnou přílohu k masovým pokrmům. Dobře je omyjte a vařte 8 minut ponořené v mírně osolené vodě. Podávejte polité máslem. Z kadeřávku můžete připravit i pomazánky, polévky či zeleninové karbanátky. Listy můžete dusit spolu s cibulí, petrželkou, různým kořením či uzeným masem. Více informací o využití kadeřávku v kuchyni najdete zde.
Váš Peter Gajdoštin