IWONNA F1 - nakládačka na kvašáky

nakládačka IWONNA F1Ne každý je umí. A kdo je umí, ten si svoje tajemství střeží. Některé regiony je prakticky neznají, například v Polsku jsou ale kvašáky tak tradiční jako u nás kysané zelí. Pravý, dobrý kvašák musí být tak akorátní konzistence, ani měkký, ani tvrdý, ale správně pevný „křupavý“. Kvašáky se dají vyrábět prakticky z každé přerostlé nakladačky, jsou ale odrůdy svojí vnitřní strukturou a pevností pro nakládačka IWONNA F1kvašení předurčené. Právě takovou je novinka mezi nakladačkami IWONNA  F1. Jde o středně raný hybrid kompaktního vzrůstu, s geneticky nehořkými plody tupého tvaru s hrubými bílými ostny. Odrůda je velmi odolná vůči plísni okurkové. Plody se zpracovávají i jako normální nakladačky ve sladkokyselém nálevu, přerostky pak zpracujeme na kvašáky.
 

Pár „tajných receptů“ na kvašáky vám prozradíme.

Pravé hanácké rychlokvašky
Na 10 kg okurek potřebujeme 2 natě kopru (asi 40 cm dlouhé), 10 révových a 10 višňových listů.
Nálev: Na 1 litr vody 4 dkg soli a 1 dkg cukru. Množství nálevu připravíme podle potřeby.
Všechny okurky propícháme vidličkou. Na dno nádoby urovnáme polovinu kopru, višňového a révového listu, poklademe okurkami, které pečlivě urovnáme. Okurky přikryjeme zbývající polovinou natí a listů a zatížíme.
Zalijeme vlažným nálevem, přikryjeme a necháme kvasit 5 až 8 dnů.
 
Česnekové rychlokvašky
1,4 kg větších okurek nakládaček, 6 stroužků česneku, 5 malých feferonek, 5 větviček kopru, bobkové listy, 1 stonek celeru, pár vinných nebo višňových listů.
Okurky očistíme a spaříme vroucí, osolenou vodou (asi 1 minutu). Slijeme a ihned ochladíme studenou vodou. Do sklenice dáváme střídavě okurky, prokládáme česnekem, koprem, lístky celeru, feferonkami, bobkovým listem, višňovým listem. V 1/2 litru převařené vlažné vody rozmícháme 2,5 dkg soli a nalijeme na okurky tak, aby byly ponořeny. Zatížíme dobře omytým plochým kamenem. Přes láhev přehodíme čistou utěrku a necháme uležet v dobře větrané místnosti při pokojové teplotě. Po 10 dnech můžete okurky konzumovat.

Celoroční kvašáky
Tyto kvašáky vydrží až do nové sklizně, pokud se ale nesnědí…
Větší okurky (můžete je rozkrojit na polovinu) naskládáme do sklenic (0,7 litru). Proložíme koprem, cibulí, kolečky mrkve.
V 1 litru převařené vody rozmícháme 4 dkg soli a slanou, co nejteplejší vodou okurky přelijeme. Během hodiny ještě vodu do okurek dolijeme až po hrdlo sklenice a zavíčkujeme. Uložíme v chladné místnosti. Nejlepší jsou tak za měsíc, ale jíst se dají i v zimě až do jara.