Partenokarpie – vývoj plodu bez oplození, je v zahrádkářské praxi nejčastěji spojována s hadovkami, salátovými okurkami pěstovanými ve skleníku.
Stále častěji se ale se slovem „partenokarpická“ setkáváte i u okurek nakládaček. Výhodou partenokarpických nakládaček je ranost a rychlý nástup do plodnosti. Proto v okurkově špatných letech přinesou partenokarpické nakládačky vyšší úrodu než odrůdy klasické.

Klasické okurky potřebují k vývoji plodu přenesení pylu ze samčího květu na samičí a oplození samičího vajíčka. Když k tomuto procesu nedojde, neopylené květy se dále nevyvíjejí, zaschnou nebo uhnijí. U partenokarpických odrůd se plody vyvíjejí i bez opylení. U takových plodů se nevyvíjí semena, maximálně můžete v plodu nalézt jejich zakrnělé zárodky.

Partenokarpie je schopnost rostliny nasadit plody bez jejich opylení.
Opylení – přenos pylu z prašníků na bliznu.
Oplození – splynutí pylové láčky s vajíčkem v semeníku a vznik základu semínka.

Partenokarpie má jeden negativní průvodní jev. V případě náhodného opylení partenokarpické odrůdy dochází k tvorbě deformovaných – hruškovitých a prohnutých plodů. V části plodu, kde se vyvíjí semena, dochází k rychlejšímu vývoji pletiv a následkem jsou známé deformace. Znáte to určitě při pěstování hadovek ve skleníku, když do skleníku vletí včela.
Nakládačky sklízíme v mladém stadiu, kdy se deformace plodů po případném opylení ještě nemohou projevit. Moderní odrůdy partenokarpických nakládaček mají navíc výraznou odolnost k tvorbě deformovaných plodů.

Až dosud patřily všechny partenokarpické nakládačky mezi okurky s hustou a řídkou bradavičnatostí, tzv „hladké“. Možná jste již pěstovali kvalitní hybridy SONADA F1, ELISABETH F1 nebo HARRIET F1.

Představujeme vám dva nové hruboostné hybridy nakládaček ALHAMBRA F1 a DAFNE F1.  

ALHAMBRA F1 je raná partenokarpická nakládačka středního vzrůstu. Plody jsou tmavě zelené, hrubě a řídce bradavičnaté, válcovitého tvaru, geneticky nehořké. Odrůda je rezistentní proti CMV, Ccu, PM, ZYMV a CVYV. Odrůda je vysoce tolerantní proti plísni okurkové. Poměr délky a šířky plodu je 3,4:1.

ALHAMBRA F1

DAFNE F1 je rovněž partenokarpická okurka s hrubou bradavičnatostí. Velmi výnosná odrůda určená pro intenzivní způsob pěstování. Je vhodná pro polní pěstování i do fóliovníků na jarní i podzimní přirychlování.


Máte raději hladké nakládačky? Vyzkoušejte KARLOS F1, hladkou partenokarpickou nakládačku s "multifruit" nasazováním. Je raná a výnosná. Plody jsou štíhlé, dlouze válcovité, poměr délky a šířky plodu je 3,8:1. Plod je tmavě zelený, bez žíhání, geneticky nehořký.

KARLOS F1

Váš Peter Gajdoštin
dobrasemena.cz