Hrách cukrový (Pisum sativum saccharatum) má lusky bez vnitřní tuhé slupky („pergamenu“), výrazně sladké, dužnaté a křehké. Mají vyšší obsah cukrů, jedí se syrové, např. v salátech nebo je můžeme upravit podobně jako fazolové lusky.
Cukrový hrášek přispívá do jídelníčku významně vyšším množstvím vitaminu C než dozrálý hrách setý. To ostatně naznačuje i francouzský název této luštěniny: mangetout znamená "jez vše".

Množství vitaminu C v průměrné stogramové porci syrových cukrových lusků nebo lusků mírně osmahnutých na pánvi dokonce převyšuje doporučovanou denní dávku tohoto vitaminu: u syrových lusků o 35 procent, u lehce povařených lusků o 28 procent. Cukrový hrášek je také dobrým zdrojem beta-karotenu a dcukrový hrách CAROUBYraslíku i užitečným zdrojem vlákniny.


Již klasická středně raná odrůda AMBROSIA je doplněná o ranou odrůdu CAROUBY s fialovými květy. Má velké, světle zelené lusky.
 

hrách cukrovýn AMBROSIANovinkou  je polopozdní  odrůda tyčkového cukrového hrachu  SWEET SALOME , která dorůstá do výšky 150 – 200 cm. Ke konzumaci se používají celé lusky s nedozrálými semeny buď syrové, nebo vařené jako příloha. Nejvhodnější oporou je síť. Vegetační doba od výsevu do sklizně je 57 dní, sklízíme postupně v průběhu 14 dní. Pro MAXI velikost lusků (délka 9 a šířka 3 cm) je SWEET SALOME zařazen do kolekce MAXI.                                                                            
Vyséváme v březnu až v dubnu do hloubky 4 – 5 cm. V případě sucha je velmi vhodná závlaha.