Slyšeli jste již o něm? Divoké rajče, rybízové rajče, wild tomato… Jde o původní druh Solanum pimpinellifolium s drobnými plody a deklarovanou rezistencí k plísni. Je těžko říci, jestli je odolné vůči listovým nemocem tak, jak je mu připisováno. Pravdou je ale to, že rostlina má extrémně bujný růst - i když jsou starší listy občas napadeny nemocemi, stále přirůstá dostatek nových výhonů schopných zajistit fotosyntézu.

divoké rajče

Pro divoké rajče musíte mít dostatek prostoru, skutečně jej potřebuje. Můžete jej pěstovat na zemi, i vyvázat k opoře. Plody jsou podstatně menší než u třešňových rajčat – dosahují hmotnosti pouze 1-2  gramů a na vijanu jich bývá sto  i více. Mají typicky rajčatovou chuť a jsou favoritem těch nejmenších. Zkuste si představit svět z výšky 90 cm a pochopíte proč. Mini plody se jim lehce vejdou do ruky i pusy.

wild tomato

Pro srovnání velikosti jsem na fotku umístil 1 Eurovou minci.

divoké rajče

Abych nezapomněl - od letoška jej najdete i na prodejnách v barevných sáčcích DobraSemena.

divoké rajče

Fotky níže nejsou moc vzhledné a "publikovatelné". I navzdory tomu je sem dávám - zachycují rostliny na konci vegetace, které již přešly mrazem. Vidět z nich ale to podstatné - velikos t násady, stovky a stovky plodů na rostlině.

divoké rajče

divoké rajče na konci vegetace

Váš Peter Gajdoštin