Jsou cibule žluté, bílé i červené; krátkodenní i dlouhodenní; maxicibule i minicibulky na nakládání; salátové k přímé spotřebě i ty dlouhodobě skladovatelné. Víte že cibule je celosvetově druhou nejdůležitejší zeleninou, hned za rajčatami? V čem tkví její popularita?

 Cibule

  • je ceněna pro svůj obsah sírných sloučenín – thiosulfanátů, sulfidů a sulfoxidů. Čím aromatičtější cibule, tím více zdraví prospěšných látek obsahuje.
  • působí proti mnoha bakteriím – Escherichia coli, Salmonella i Bacillus subtilis
  • působí proti nachlazení, rýmě i astmatu
  • snižuje obsah lipidů a cholesterolu v krvi a snižuje krevní tlak
  • snižuje obsah cukru v krvi
  • quercetin a ostatní flavonoidy mají antioxidační účinek a snižují riziko některých nádorových  onemocnění – obzvláště rakoviny žaludku a tlustého střeva
  • snižuje riziko osteoporózy

TIPY:
Cibule je plodina, která je velmi citlivá na délku dne. Existují cibule dlouhodenní a cibule krátkodenní. Dlouhodenní cibule jsou přizpůsobené našim klimatickým podmínkám a tvoří konzumní orgány – cibule, při délce dne 14 – 16 hodin. Krátkodenní odrůdy potřebují k tvorbě cibule délku dne kolem 12 hodin a většina z nich není pro naše podmínky vhodná.

Cibule je přirozeně dvouletá rostlina – v prvním roce vytvoří zásobní orgán, to co mi označujeme jako „konzumní cibuli“, v druhém roce po období vegetačního klidu vyrůstá květní stvol, rostlina kvete a přináší semena. Vykvétání cibule již v prvním roce bývá způsobeno nevhodně zvolenou odrůdou nebo výraznými výkyvy v teplotě v průběhu růstu. Když rostlina vlivem teploty a sucha přejde do dormantní (klidové) fáze a pak opět nastartuje růst, může vykvést.

Obsah slučenin síry ovlivňuje kvalitu i užitnou hodnotu cibule. Odsíření hnědouhelných elektráren v devadesátých letech vedlo paradoxně k situaci, kdy může síra v půdě chybět. Nebojte se proto použít na jaře při přípravě záhonku pro výsev cibule síran amonný, který obsahuje kromě duxíku i 25% síry.

Cibule je zralá ke sklizni když její nať polehne. Sklízejte ji v době, když má asi 50% rostlin polehlou nať. Vytahejte rostliny ze země a nechte několik dní na záhonu „zatáhnout“. Pak je opatrně očistěte od zbytků zeminy, nať zakraťte asi 1 cm nad vrcholem cibule.

Skladovatelnost je odrůdovou vlastností. Suchý prostor s teplotami těsně nad bodem mrazu je pro dlouhodobé skladování nejvhodnější. Promrznutí cibulím neuškodí, vyvarujte se ale jakékoli manipulace se zmrzlou cibulí - dojde k otlačení, které se po rozmrznutí projeví hnitím.

GLOBOObří MAXI cibule
 Někdy bývají označovány i jako cibule salátová. Je jemnější, nemá tolik aromatických siličnatých látek a je vhodná i pro ty, kterým ostrá cibule nevyhovuje. Tyto cibule patří ke krátkodennímu typu, musíme proto dávat pozor při výběru odrůd, které jsou i v našich podmínkách odolné k vybíhání do květu. Doporučujeme GLOBO (žlutá) a BLANCO DURO (bílá).
K tomu, aby dorostly  salátové cibule obřích rozměrů potřebují dlouhou vegetační dobu. Jelikož nejsou skladovatelné, není možné vyrobit ani jejich sazečku. Doporučujeme proto postup, který není u nás rozšířený a známe jej spíše u pórku - předpěstování sadby. Vysejte semena v únoru, ideální je předpěstování v minisadbovačích. Koncem dubna můžete sazeničky vysadit přímo na záhon. Salátové cibule nekončí vegetaci počátkem srpna, často vydrží na záhonu až do září.

„Salámová“ cibule
Tento typ cibule se odlišuje od ostatních pouze svým oválným tvarem. Labužníci, kteří ji ale jednou vyzkoušejí cibule-ELISTApři vaření a přípravě salátu nedají na tuto cibuli dopustit. Její tvar umožňuje příjemnou práci při krájení a hlavně vysokou výtěžnost. Pro nezasvěcené se to zdá detailem, ale hospodyňka, která někdy krájela do salátu na kolečka cibuli odrůdy ELISTA ví, o čem mluvíme.
ELISTA má nahnědlou slupku a velkou výhodu oproti ostatním odrůdám tohoto typu – je středně dlouho skladovatelná.

ELISTA

Ozimá cibule
Většina cibulí se u nás pěstuje z jarního výsevu nebo z jarní výsadby sazečky. Ozimou cibuli ale můžeme vyset již na podzim a máme vysokou šanci získat ranější  sklizeň než  u cibulí z jarního  výsevu  Můžete využít záhon, který se vám uvolnil po raných bramborách, optimálním termínem pro výsev je od  15. 8 do  5. 9. Vysejte o 20 – 25% osiva více než jste zvyklí, část rostlin může v nepříznivé zimě vymrznout. V první fázi klíčení a růstu doporučujeme vzhledem k obvyklému suššímu počasí dodatečnou závlahu. Cibulky by měli do zimy dorůst průměru 0,5 cm v krčku.
Ošetření během  vegetace se neliší od jarní cibule.Ozimnou cibuli můžete sklízet již od jara jako zelenačku, později jako zelenou cibuli s natí. Při raných sklizních suché cibule musíte počítat s nižší skladovatelností maximálně 3-6 měsíců.
HIBERNA  - je výnosná ozimá odrůda s velkou kulovitou až mírně ploše kulovitou cibulí a středně  silným krčkem. Dužnina je bílá, pevná a má velmi příjemnou chuť. Cibule jsou velké a jsou obaleny suknicemi žlutohnědé až bronzově hnědé barvy s tmavším žilkováním. Rostliny dobře přezimují.
cibule AUGUSTAAUGUSTA - je ozimá odrůda krátkodenního typu, velmi dobře přezimující. Cibule střední velikosti jsou ploše kulovitého tvaru se středně silným krčkem a mají žlutou suknici s bílou aromatickou dužninou jemné chuti. Oproti odrůdě  HIBERNA má méně vzrůstnou nať, ale je ranější (o deset až čtrnáct dní) a odolnější k vybíhání. Díky krátké vegetační době  je vhodná zejména k nejranější sklizni na zeleno a pro velmi ranou sklizeň čerstvé cibule.

Cibule na zelenoCibule na svazkování (cibulka na zeleno)
Tenké svazkové cibulky s natí jsou typickou jarní zeleninou. Na zahrádce nám „dozrávají“ v době, kdy je vitamínů nedostatek. I když slovo dozrávají je zde nepatřičné. Většina zahrádkářů totiž využívá jako cibulku na zeleno nedozrálou protrhanou cibuli ze sazečky nebo ze semene tehdy, když ještě nezačíná zvětšovat cibuli, je štíhlá s několika zdravými zelenými listy.
Jsou ale labužníci, kteří si tuto cibulku užívají a chtěli by ji co nejdéle. Pro ně jsou odrůdy speciálně pro sklizeň na zeleno určené. Vyznačují se prodlouženou cibulí, která se nezakulacuje tak rychle jako u klasické cibule a jemnou, ne příliš palčivou cibulovou chutí.


  SMĚS BAREV - SVAZKOVÁ  - kolekce DUO LINE je směs červené a žluté lahůdkové cibule. Výsev provádíme na husto do řádků a sbíráme na zeleno. Pro vaši jistotu co vyséváte je osivo ve směsi barevně rozlišeno.  
DUO-cervena  DUO bílá

ROSSA DI FIRENZE – je odrůda červené cibule se stejným určením.
Jako svazková cibulka se částo používá cibule zimní, sečka (Allium fistulosum).

GERDA (Allium fistulosum L.) je mrazuvzdorná, dvouletá až vytrvalá cibule, s jemnou cibulovou chutí a léčebnými účinky srovnatelnými s jinými cibulovitými rostlinami. Oproti cibuli kuchyňské má v nati  2x větší obsah vitamínu C.  Využívá se celoročně k řezu natě a jako velmi raná lahůdková cibule, vhodná na svazkování. Drobně nakrájené silné duté stvoly se přidávají do pokrmů podobně jako pažitka, uplatní se zejména v čínské a italské kuchyni. Díky obsahu fytoncidů a silic příznivě ovlivňuje trávení a obranyschopnost organismu. Vyséváme od března nebo v červenci až září přímo na záhon, po vzejití vyjednotíme na hnízda o 3 - 4 rostlinách ve sponu 30 x 20 cm.

 Cibule sečka

TIP
Výhodou cibule na svazkování je sklizeň v raném stádiu, dřív než porost cibule napadá plíseň cibulová  a zahrádkáři začnou používat na její zastavení chemii. Nekonzumujte listy z cibulí, které jste již chemicky ošetřili.