CHANTAL F1 – hruboostná i hustoostná najednou

CHANTAL F1Tradiční dělení na hruboostné a hustoostné nakladačky pro novou odrůdu CHANTAL F1 neplatí. Tato odrůda má netradiční hustou, ale „jemně“ hrubou bradavičnatost. Těžkose to popisuje, ale určitě stojí za vyzkoušení. CHANTAL  F1 je poloraná, středně vzrůstná odrůda a mimo typu ostnů překvapí  vysokou tolerancí k plísni okurkové. Poskytuje atraktivní, velmi vyrovnané plody, které zůstávají pevné a křehké i po sterilaci.

Okurkou z jiné kategorie je partenokarpická odrůda SONADA F1. Sonada je výnosná nakládačka se štíhlými, vyrovnanými plody. Vyniká raností a vysokým výnosem. Doporučujeme ji pro intenzivní způsoby pěstování. Má velmi dobrý zdravotní stav včetně vysoké tolerance k plísni okurkové. Partenokarpické okurky nepotřebují ke zdárnému vývoji plodů opylení, proto jsou vhodné i pro pěstování při nedostatku opylovačů ve fóliových krytech.

CO JE DOBRÉ VĚDĚT:
Okurky jsou velmi náročné na hnojení dusíkatými hnojivy. Současně ale nesnáší vyšší koncentraci průmyslových hnojiv a vyžadují přihnojit v průběhu vegetace. Okurky jsou velmi citlivé na přípravky na bázi chlóru, proto je nepoužívejte. Chlór uvolněný z draselné soli negativně působí na klíčení rostlin.