V červenci pomalu začíná období zavařování zeleniny. Je čas na další výsev kopru. Znalci vědí, že nejlepší je ten, který máme čerstvý ze své zahrádky.

Kopr je nenáročný, vyhovují mu hlinité a mírně vlhké půdy. Velmi dobrá úroda je na lehké humusovité půdě se závlahou. Semena vyséváme přímo na připravený záhon do hloubky 2-3 cm a do řádků vzdálených 12 cm. Vyklíčí přibližně za 2 týdny. Pěstitelské záhony je třeba střídat, jinak se kopr špatně vyvíjí a ztrácí svoje charakteristické aroma. V období vegetace dbáme na pravidelnou závlahu, v suchých podmínkách nať rychle žloutne. Z porostu odstraňujeme plevel a půdu kypříme. Nať dlouhou  15-30 cm sbíráme už za 4-6 týdnů po vzejití po dobu dvou týdnů, kdy je nejkvalitnější.

Nať kopru obsahuje koprový olej – silici, která má nejen protiplísňový, ale i antibakteriální účinek. V silici je zastoupen zejména karvon (40-60%), limonem, felandren apod. Čerstvá nať je bohatá na vitamín C, provitamín A a minerální látky.

Pro použití v zimním období nasekanou nať ukládáme do soli, sladkokyselého nálevu nebo ji sušíme či mrazíme. Sklizenou nať lze dobře sušit ve stínu, při umělém dosoušení nesmí teploty překročit 35° C.

Semena kopru mají ostřejší chuť než listy. Přidávají se čerstvé, sušené nebo pražené do zeleninových jídel, polévek a pečiva. Koprové listy a semena výborně ochutí ocet - přidejte do láhve aspoň jednu čajovou lžičku drcených semen. Kopr se využívá na léčbu poruch trávení, plynatosti a žaludečních bolestí u dospělých osob.

kpr HanákHANÁKje výnosná odrůda se špičkovou kvalitou listů a s jemnou kořenitou chutí. Rostlina je středně vysoká, v plném růstu 80 - 100 cm, středně olistěná s jasně zeleným listem. Vegetační doba je 65 - 75 dní. Má výhodný poměr listů k celkové hmotě rostliny.

kopr COMPACTNízká odrůda COMPACT  je určená pro pěstování v truhlících či jiných nádobách. Vyniká jemnou kořenitou chutí a bohatou zelenou hmotou. Rostlina je nízká, v plném růstu 30 - 40 cm vysoká, bohatě olistěná s tmavě zeleným listem. Sklízíme celé rostliny, jakmile dorostou výšky 15 až 20 cm.

Rostliny kopru jsou potravou pro housenky jednoho z našich nejkrásnějších motýlů – otakárka fenyklového.