Celer (Apium graveolens) se ve světě pěstuje ve třech morfologických formách – celer bulvový, řapíkatý a listový. I když má celý svět na prvním místě celer řapíkatý, v české kotlině je situace odlišná. Bulvový celer byl, je a ještě dlouho bude tím pravým, našim celerem.

celer-MaximCeler má dlouhou vegetační dobu, vyséváme jej koncem února na vlhké výsevní substráty, asi 4-6 semen na cm2. Semena celeru jsou velice drobná, zasypte je proto přeosetou zeminou ve vrstvičce 1 maximálně 2 mm. Až jsou semenáčky dostatečně velké k uchopení  přepikírujte je do zeminy se středním obsahem živin tak, aby na každou sazenici připadlo přibližně 10 cm2. Není-li pěstební zemina semisterilní, aplikujeme při její přípravě Previcur dle návodu. Zalévejte pravidelně, ale nepřemokřujte, aby ke kořenům mohl vzduch.
 

Celer vyžaduje hlinité, středně těžké půdy s vysokým obsahem organické hmoty a dobrou zásobou vápníku. Sazenice vysazujte během měsíce května do sponu 50 x 50 nebo 40 x 60 cm. Vysazujte plytce, tak abyste nezahrnuli „srdéčko“ rostlinky. Během celého pěstování zalévejte častěji a velmi pravidelně. Právě tak dosáhnete vysokého výnosu kvalitních bulev s pevnou strukturou bez dutin.

Celer NEONNEON je raná, velmi výnosná odrůda s hladkou bulvou bez dutin. Rostlina je vysoce odolná k nepříznivým podmínkám i k vybíhání. Má kompaktní dužninu bez antokyanu, která nemá tendencí ke změnám bílé barvy po uvaření či usušení. Bulvy jsou velmi dobře skladovatelné. Vegetační doba je přibližně 140 dní od výsadby. 

KOMPAKT má středně vysokou rostlinu s tmavozeleným listem, bulva je kulatá s kompaktní dužninou. Má dobrou odolnost k vybíhání do květu a septorióze.

Celer MAXIMMAXIM je výnosná odrůda bujného vzrůstu s hladkými bulvami. Je značně odolná k vybíhání do květu a k septorióz, dobře skladovatelná. Průměrná hmotnost bulvy je 540 g.

 Lahodná celerový salát.
Větší bulvu celeru očistíme a nastrouháme na jemné nudličky. V troše vody rozpustíme dvě lžíce medu a šťávu z poloviny citrónu. Promícháme s jogurtem a majonézou v poměru 2:1 a přidáme nasekané ořechy. Salát necháme před podáváním minimálně 12 hodin zaležet.