Ne každý má jeho vůni rád, ono to spíš chvíli trvá, než si jej zamilujete. Listový koriandr se ale nezadržitelně tlačí na české zahrádky. Pomáhá tomu cestování a návštěva místních restaurací v Asii nebo Střední Americe. Všude tam se z kuchyní line nezaměnitelná vůně listového koriandru. Po návratu domů zjistíte, že autentické mexické, thajské nebo vietnamské jídlo bez listového koriandru prostě neuvaříte. Ani oblíbená avokádová pomazánka guacamole bez něj nemá tu správnou chuť.

koriandr listový

U nás je koriandr známý spíš jako léčivá rostlina, jejichž semena se tradičně používají proti nadýmání a pro zlepšení činnosti žaludku a střev. Semínka mají mírně sedativní účinky a ulehčují odkašlávání.
Pěstování listového koriandru se v Česku rozšiřuje až v posledních letech, i když zatím pokulhává za pažitkou či petrželí. Přitom je koriandr nenáročnou bylinkou, jejichž pěstování se nemusíte bát. Vyroste v každé půdě, nepotřebuje skleník k předpěstování sazenic a má rychlý vývoj. Sklízet můžete opakovaně a rostlina opět obroste.

listový koriandr

Jak patrno z názvu, u listového koriandru jsou konzumní částí listy. Rostlina, která začne kvést, tvoří tuhé květní stvoly, které jsou pro sklizeň na nať nevhodné. Listy z kvetoucích rostlin jsou navíc často nahořklé. Důležité je proto udržet porost ve vegetativní fázi co nejdéle. Koriandr je chladnomilnou plodinou, vysoká teplota urychluje kvetení. Rostlina přitom vyžaduje plné slunce, i když snese i mírný polostín. Když máte na zahrádce záhon, osluněný ráno a odpoledne, s částečným přistíněním před prudkým poledním sluncem, využijte jej pro koriandr. Jaro a podzim jsou pro pěstování nejvhodnější, vysoké letní teploty kvetení uspíší.

Druhým faktorem výrazně ovlivňujícím úspěšnost pěstování, je volba odrůdy. Její odolnost k vybíhání do květu je u listového koriandru zásadní. V celé Evropě se dnes pěstuje CALYPSO, anglická odrůda s velmi vysokou odolností k vykvétání. Klima britských ostrovů se od té naší liší, srovnávali jsme proto CALYPSO v našich podmínkách s ostatními dostupnými odrůdami. Potvrdilo se to, co šlechtitel deklaruje – koriandr CALYPSO skutečně kvetl o 3 týdny později. Díky tomu se výrazně prodlužuje období sklizně. Lístky této odrůdy jsou výrazně aromatické, růst je bujný a rostlina ochotně obrůstá.

CALYPSO (uprostřed) ve srovnání s dvěmi běžně pestovanými odrůdami koriandru.

CALYPSO koriandr

Odrůda je výborná i pro pěstování v truhlících, na balkónech nebo na terasách. Truhlík u kuchyně má výhodu v tom, že je vždy po ruce.

CALYPSO v truhlíku

TIPY:
Vysévejte v dubnu až v červnu, do řádků 20 – 30 cm vzdálených, 2 – 4 cm v řádku. Můžete vysévat opakovaně v třítýdenních intervalech. Udržujte záhonek s koriandrem rovnoměrně vlhký. Sucho podporuje vykvétání.  

Sklízejte postupně jednotlivé listy, nebo seřízněte nať cca 2 cm nad srdéčkem. Rostlina ochotně obrazí.

Lístky můžete usušit nebo zamrazit. Mražené, stejně jak mrazíte petrželku, si nejlépe uchovají chuť  a vůni.