Begónie hlíznatéBegonia x tuberhybrida

Hledáte květinu na zastíněné místo? Tam, kde jiné balkónovky nevydrží? Vyberte si hlíznaté begónie. Nabízí velké květy v atraktivních barevných odstínech a vzpřímený i přepadavý růst. Begónie můžete množit hlízami, pro zahrádkáře je letošní novinkou navíc i jejich osivo. Semínka jsou velice drobná, v 1 gramu jich je víc než 60 tisíc. Proto jsou dodávaná peletovaná, obalená v inertní hmotě, která ulehčí výsev. Dopěstování begónií ze semen vyžaduje zvýšenou péči,  je takovou maturitou zkušeného zahrádkáře. Vysévejte již v únoru na povrch kvalitního substrátu, nezasypávejte. Pelety musí být několikrát lehce zality, aby se jíl, ze kterého je peleta především vyrobena, rozmočil a odplavil, nebo aby peletka praskla. Semeno se pak uvolní a může bez problémů vyklíčit. Jinak zůstane semeno uvězněno v peletě. Výsev přikryjte na prvních 10 dní igelitem nebo tabulkou skla, abyste zajistili klíčencům vysokou vzdušnou vlhkost. Umístěte bedýnku na světlo a zajistíte teplotu 22 - 24 oC. Po vyklíčení rostlinek snížte teplotu na 16 – 18 oC.
Na okenní parapety dáváme rostliny až když nehrozí pokles teplot pod nulu, begónie nesnáší mráz. Volíme substrát s vyšším obsahem rašeliny. Pro bohaté kvetení doporučujeme pravidelně jednou do týdne hnojit.
Hlízy můžeme na podzim z truhlíku vybrat, uskladnit při teplotě kolem 6 oC a v příštím roce opět vysadit.

GiganteaGIGANTEA F1 je směs velkokvětých hybridních begónií s kaméliovitým tvarem květu a výškou 30 cm.

  

CHANSON CHANSON RŮŽOVĚ BÍLÁ je nejatraktivnější z devíti barevných kombinací této skupiny odrůd. Rostliny přepadají přes okraj truhlíků s převisem 30 – 45 cm.

 

 

TIPY
Vysaďte bílé, žluté a jasně červené begónie do truhlíků na okna orientovaná na sever. Množství květů vám rozzáří celou místnost.

Pro převisle rostoucí begónie nainstalujte do nádoby oporu ze silného drátu ve výši 5 – 10 cm, rovnoběžně po celé délce hrany truhlíku. Podpoří lodyhy a zabrání jejich vylamování.