Bazalka provází člověka již několik tisíc let. Je zajímavé podívat se na její latinské jméno Ocimum basilicum. Rodové jméno Ocimum pochází z řeckého slovesa voněti, basileus znamená řecky král. A ne nadarmo se bazalce říká „královské koření“. Tomuto označení rozumí každý, kdo jednou podlehl kouzlu chuti a vůně této bylinky. 

Ve starém Římě byla bazalka považována za koření lásky. V rumunských tradicích zase hrála symbolickou roli při námluvách. Pokud dívka nabídla mládenci snítku bazalky a ten ji přijal, byli oficiálně zasnoubeni. Za posvátnou bylinu se symbolickým významem je bazalka považována v Indii. Keřík bazalky má ochránit dům i rodinu před zlými silami. Snítka bazalky položená na prsou mrtvého mu slouží jako vstupenka do ráje. U nás je bazalka znovuobjeveným kořením. Naše babičky měly často za oknem květináč s bazalkou - rostlinka jim sloužila jako aromatické koření do jídla a současně odpuzovala hmyz.

CINAMONETTE

Bazalka obsahuje silici, která povzbuzuje činnost trávících orgánů, zlepšuje chuť k jídlu, omezuje nadýmání a působí mírně dezinfekčně. Pro lahodnou vůni se přidává do čajových směsí a je složkou aromatických osvěžujících koupelí. Její hlavní místo je ovšem v kuchyni, při přípravě salátů, omáček na těstoviny a polévek.

Kde se vzala v bazalce tahle variabilita odrůd? Asi 35 druhů bazalky pochází z tropické Afriky a jihovýchodní Asie. Jako kulturní plodina se však pěstuje po celém světě a za stovky let se u ní vyvinulo na 60 různých kulturních forem. Některé druhy jsou tropické a subtropické trvalky. Všechny bazalky vhodné pro naše klimatické podmínky jsou letničky pěstované ze semene. Vyséváme je koncem března do skleníku nebo za okno a předpěstovanou sadbu vysazujeme v druhé polovině května. Bazalka je citlivá na mráz a vyžaduje teplou záhřevnou lokalitu. Při dlouhotrvajícím chladném a vlhkém počasí trpí plísněmi, zvlášť fuzariózami.  S trochou starostlivosti je však její pěstování jednoduché a bezproblémové.

COMPACTCOMPACT - tvoří kulaté keříky s drobnými zelenými lístky. Její výhodou je pozdější kvetení a rychlé obrůstání po seříznutí. Keříky této odrůdy jsou zvlášť vhodné i pro pěstování na balkónech, v truhlících nebo jiných nádobách.
 

 

SIAM QUEENSIAM QUEEN - své pojmenování „Siamská královna“ si určitě zaslouží. Má kompaktní růst, lesklé hrubší listy a nahloučená květenství tmavě fialových květů. Někdy se jí říká balkónová bazalka. Zkuste ji, máte-li skutečně omezené prostory k pěstování. V truhlíku splní stoprocentně i estetickou funkci.
 

DARK GREENDARK GREEN je pravá salátová bazalka, která je ve Středomoří nezbytná do boloňských těstovin nebo řeckých salátů. Má bujný růst a tmavě zelené, široké, bublinaté a křehké listy.   

 

 

LETTUCE LEAF je „sestra“ odrůdy DARK GREEN. Její listy jsou světle zelené, zubaté a mírně zkadeřené. Vyniká intenzivní, pravou bazalkovou vůní.
MAMMOLO GENOVESE je nízká bazalka širokolistého typu. Až dosud byl tento typ dostupný pouze ve vysokých formách dorůstajících 50 – 60 cm a pro pěstování v truhlících se nehodil. MAMMOLO GENOVESE je první salátovou MINI bazalkou s širokými bublinatými listy tmavě zelené barvy. Rostlina má kratší internodia a později kvete. I tak doporučujeme vyštipovat objevující se květenství, posílíte tím vegetativní růst.

RED RUBINRED RUBIN je pro vás, kdo jíte i očima. Listy jsou výrazné, tmavě červené a míchaným salátům dodají nejenom typickou vůni, ale oživí je i barevností. Příjemná tradiční bazalková vůně je podtržena krásnými květy podobnými levanduli. Při pravidelném zaštipování květů docílíme bohatého větvení a kompaktního tvaru rostliny.
 

 PURPLE RUFFLESPURPLE RUFFLES je pro skutečné labužníky. Tato vzácná a málokdy nabízená odrůda má červené a současně silně zkadeřené listy. Část rostlin je zajímavě panašována, což jim neubírá na kráse.


 

CINAMONETTE Cinamonette je skořicová bazalka, která zaujme zelenými listy, fialovými stonky a tmavě fialovým květenstvím. Bazalková vůně má lehký nádech skořice.
 

 

LIMELIME (citrónová bazalka) má výraznou citrónovou vůni, která byla až dosud pouze doménou meduňky. Uplatní při přípravě ryb, zeleninových salátů, je však výtečná i do čajových směsí. Citrónové aróma je u této odrůdy velice výrazné.
 

 

  

 

BLUE SPICEBLUE SPICE - „modrá vůně“. Doslovný překlad anglického názvu této odrůdy nejlépe vystihuje její výraznou vůni s nádechem skořice, hřebíčku, vanilky a citrónu. „Modrá“ je najednou vůně pardubického perníku, „modrá“ je vzpomínka na teplo svařeného vína. Lístky této odrůdy jsou výtečné do čajů.

  

V průběhu léta nám několik keříků bazalky na záhoně nebo v truhlíku na balkóně poskytne dostatek listů pro běžné použití. Co ale, když chceme bazalku na zimu? Většinu bylinek a kořenin můžeme usušit. Typické aroma bazalky je ale tvořeno těkavými látkami, které sušením unikají. Proto sušená bazalka ztrácí svou typickou vůni. Pro uchování do zimních měsíců máme dvě možnosti. Výhonky bazalky nebo čerstvé listy zamrazíme a uchováváme v mrazničce jako listy petržele nebo kopru. Druhým řešením je skladování v olivovém oleji na způsob italské pasty pesto. Čisté lístky bazalky nakrájíme, natlačíme do sklenice a zalijeme olivovým olejem tak, aby se k bazalce nemohl dostat vzduch. Na povrchu sklenice (i při pozdějším používání) musíme stále udržovat nekolikamilimetrovou vrstvičku oleje. Zabráníme tím oxidaci a hnědnutí lístků. Olivový olej je nutností, má vyšší viskozitu než olej slunečnicový nebo řepkový. Vrstvička soli na povrchu poskytne větší jistotu při dlouhodobějším skladování. Takto zpracovanou bazalku můžete skladovat v lednici po dobu až půl roku. Zachová si typickou chuť i vůni. Pokud do nasekaných lístků při přípravě zamícháme pomleté piniové oříšky a česnek, získáme pastu pesto, kterou Italové používají na těstoviny.

TIPY:
Nejcennější částí rostliny jsou mladé listy. V průběhu léta má ale bazalka tendenci tvořit květy. Zaštipujte proto pravidelně kvetoucí výhony (odstraňujte květy), podpoříte tím větvení i další vegetativní růst.

V bezmrazých klimatických oblastech se chová bazalka jako krátkodobá trvalka - všimněte si, že koncem léta vám začnou spodní části rostlin dřevnatět. Rostliny pěstované v truhlících můžete na podzim přenést na světlou chodbu nebo verandu. Do dalšího jara většinou nepřežijí, prodlouží vám ale o několik týdnů sklizeň čerstvých listů.
 
Vytrvalá bazalka, která je u nás někdy nabízená, je odrůda AFRICAN BLUE, mezidruhový hybrid mezi Ocimum kilimandscharicum a odrůdou DARK OPAAL. Rostlina netvoří semena a množí se výhradně vegetativně, řízkováním. Tvoří bujně rostoucí keříky s nafialovělými listy a výraznými latami fialových květů. U nás není mrazuvzdorná a mateční rostliny musíte přezimovat v chráněných prostorách.