Saláty jsou a určitě i zůstanou stálicemi našich zahrádek. Ty čerstvé, křehké a šťavnaté, který jdou ze záhonku rovnou na talíř, jsou daleko nejlepší. Již přes měsíc si doma dopřáváme to, co vám nenabídne žádná česká restaurace – na talíři čerstvý baby salát, který ještě před 10 minutami rostl na záhonu. Posledním trendem amerických restaurací je budování vlastních zeleninových zahrádek ve smyslu „from garden to fork“ – ze zahrady na vidličku, nebo talíř. Je otázkou, jestli je restaurace dovede vyprodukovat dostatek zeleniny pro své hosty, nebo se jedná o marketingový záměr. Ať tak nebo tak, je to trend zajímavý. Když se na něj ale podíváte z jiného úhlu, můžete si dopřát to, za co byste v nejlepších restauracích platili desítky, možná stovky EUR nebo dolarů. Zeleninu, dnes zrovna mluvíme o salátech, tak čerstvou, jak vám jinde nenabídnou. A je jedno, jestli máte zahradu, nebo pouze balkon nebo terasu. BABY LEAF není módou, která se za rok ztratí. BABY LEAF je trendem, na který sázím.

baby leaf salátky


Co se pěstování salátu týče, patříme k nejkonservativnějším národům Evropy. Český zahrádkář dává stále přednost plně narostlým hlávkám salátu a zarputile odmítá módu „baby leaf“- mladých salátových směsí.

Co to vlastně pěstování BABY LEAF je?
BABY LEAF je způsob pěstování salátových zelenin z hustého výsevu, kdy se sklízí seřezáváním šťavnaté mladé listy. Dřív než rostlina vytvoří dospělé hlávky nebo růžice.
 

baby leaf salát

Anglický termín „baby leaf“ (mladé lístky) se ve světě udomácnil natolik, že se většinou do jiných jazyků nepřekládá. Český ekvivalent „salát pro sklizeň mladých lístků“ je příliš dlouhý a nevystihuje druhovou rozmanitost, kterou nám tento způsob pěstování poskytuje. Zdaleka totiž nejde pouze o salát, tímto způsobem můžete pěstovat i řeřichu, roketu, mangold a celou skupinu asijských zelenin – mizunu, mibunu nebo listové hořčice. Letos jsem se na jaře na baby leaf trošku více zaměřil. Sortiment odrůd vhodných pro tento způsob pěstování se rozrůstá, proto jsme vyzkoušeli vše, co bylo odstupné i některé nové odrůdy. Vyseli jsme na záhon i do truhlíků. S pěstováním baby leaf v truhlících a mojí maličkostí jste se mohli setkat v Radách Ptáka Loskutáka na Nově v neděli 30.5.2015.  

baby leaf na talíři


Co se nevešlo a další zkušenosti s pěstováním baby leaf vám zkusím pospat zde. Pozitiva i rizika.
 
Zatímco vypěstování hlávek salátu trvá 80 – 110 dní od výsevu, baby leaf salát můžete sklízet již 30 - 45 dní po vysetí. Nečekáte totiž, než salát vytvoří hlávky, ale sklízíte mladé listy ve velikosti 10 – 15 cm.   Nemusíte předpěstovat sadbu, semena vysejte přímo na pozemek. Záhonek baby leaf si můžete udělat kdekoli, kde se vám na zahradě uvolní kousek místa. A vysévat můžete od března do konce srpna. Když sklidíte rostliny v mladém stádiu, nehrozí vybíhání do květu. Na záhoně se doporučuje výsev do řádků - 100 až 200 semen na běžný metr řádku.

K pěstování BABY LEAF nepotřebuje záhon. Stačí balkón nebo terasa a k tomu jakýkoli truhlík, radši širší a plytčí. Vrstva zeminy v truhlíku ale musí být alespoň 5 cm. Do truhlíků nevysévejte do řádků ale „naširoko“ na povrch substrátu. Podle velikosti semínek zasypte cca 0,5 cm vrstvou přeoseté zeminy. Drenážní otvory ve dně pěstební nádoby jsou nutností – zajistí odtečení přebytečné vody při zalévání. Substrát musí být po celou dobu pěstování rovnoměrně vlhký ale ne přemokřený. Přemokření způsobuje uhnívání kořenů rostlin.

baby leaf MIX

Záhonek nebo truhlík s listy si můžete udělat jednodruhový nebo smíšený. Záleží na vašich chuťových preferencích. Vybírejte ale zeleniny s přibližně stejnou intenzitou růstu - do jednoho truhlíku můžete nakombinovat saláty, roketu, mizunu, hořčici RED GIANT i mangoldy. Pomalejší růst mají aromatické rukoly z druhu Diplotaxis.

BABY LEAF můžete sklízet opakovaně - důležité je seříznout rostliny při sklizni tak, aby zůstal zachován vegetační vrchol - „srdéčko“. Sklízejte proto cca 2 – 3 cm nad povrchem půdy. V truhlících dosáhnete 2, maximálně 3 sklizně, pak bude substrát kořeny hustě vysetých rostlin tak prorostlý, že se zpomalí další růst.  Na záhonu je možné dosáhnout i více sklizní.

Saláty (Lactuca sativa)
Saláty jsou základní složkou směsí pro baby leaf. Můžete použít zbytky osiva, které vám zůstaly z jarních výsevů, nebo zvolit některou ze směsí nakombinovaných speciálně pro tento způsob pěstování. Vybírejte odrůdy s jemným listem, již mladé listy ledových salátů jsou tužší. Vyzkoušeli jsme kolem 10 odrůd a zůstávám u jedné - „dubáčků“, jemných listových salátů. Přesvědčily nás svou intenzitou a „ochotou“ obrůstání. Když je na záhoně seříznete, po týdnu jsou opět dorostlé a připravené ke kslizni. Navíc jsou v kombinaci žlutozelené – DUBAGOLD a načervenalé – DUBARED, na talíři potěší nejen chuťové buňky, ale i oči. Saláty římské a ledové mají listy tužší.

baby leaf DUBA MIX

Římský salát pěstovaný jako "baby leaf" má tužší listy.

římský nsalát jako baby leaf

To samé platí o salátu ledovém. Neznamená to, že byste je měli z baby leaf směsí vyloučit. Ony jim dodají zajímavou texturu. Jenom s mnžstvím osiva ledových a římských salátu ve směsi opatrně, jenom "pocukrujte".

ledový salát pro baby leaf


Letos zkoušíme novou odrůdu mini římského salátu typu „little gem“. Uvidíme, jak se projeví v dorostlém stadiu, ve fázi baby leaf má ale krásnou barvu. Je to nejintenzivněji zbarvený salát jaký jsme zatím zkoušeli.

červený typ !Little Gem"

Jak jsem už psal, směsi pro BABY LEAF doslova vyžadují rukolu, asijské zeleniny, červený mangold... O těch příště. Zde jenom "foto-ochutnávka"...

baby leaf MIX

Váš Peter Gajdoštin

foto: copyright dobrasemena.cz