O pěstování BABY LEAF a využití salátu jsme již psali. Teď přichází slíbené doplnění o tom, které další zeleniny můžete pro sklizeň mladých a lahodných lístků využít. Foto i zkušenosti reálné a vlastní, z letošního jara.

Řeřicha (Lepidium sativum)
Nemusíte ji pěstovat pouze na vatě v zimních měsících. Řeřicha výborně a rychle roste v truhlíku i na záhoně. Nejběžnější odrůda DÁNSKÁ má silně vykrajované listy a bujný růst, hlavně v červnu a červenci ale rychle vybíhá do květu a musíte ji pravidelně sklízet. Odrůda MEGA má celokrajné listy a podstatně vyšší odolnost k předčasnému vykvétání.  

Řeřicha DÁNSKÁ


Nová odrůda WRINKLE CRINKLE má listy připomínající kadeřavou petržel. Vykazuje velmi dobrou odolnost k vykvétání, má ale podstatně pomalejší růst než její dvě sestry.

WRINKLE CRINKLE

Roketa, rukola (Eruca sativa)
Rostlina z čeledi Brassicaceae pochází ze Středomoří a vyznačuje se výrazně aromatickými listy. Někomu je tato vůně příjemná, jinému ne. Je nutné vyzkoušet, jestli si roketu zamilujete nebo budete patřit do skupiny těch, kteří se jí zdaleka vyhnou. Listy rokety jsou hrubší než řeřichové, hodí se do salátů i na rychlou tepelnou úpravu.  

rUKOLA

rUKOLA

Křez (Diplotaxis sp.)
V posledních letech se pod označením rukola (roketa) forma WILD ROCKET prodávají semínka křezu tenkolistého (Diplotaxis tenuifolia). K záměně českého názvu došlo pravděpodobně pro aromatickou chuť lístků křezu, který rukolu skutečně připomíná. Lístky WILD ROCKET jsou vykrajované, přes léto se objevují jasně žluté květy. Rostlina je vytrvalá, po seřezání ochotně obrůstá a můžete ji sklízet opakovaně.

Křez SYLVETTA


Rovněž odrůda rukoly WASABI patří mezi křezy, jedná se o křez erukovitý (Diplotaxis erucoides). Jeho silně aromatické lístky chutnají po japonském koření wasabi.  

Křez WASABI

Mizuna (Brassica rapa ssp. japonica)
Plně vyvinutá rostlina tvoří mohutnou, 25 - 35 cm vysokou růžici s mnoha růstovými vrcholy a stříhanými listy. Mizuna jednou z nejlepších plodin pro baby leaf. Má intenzivní růst a dobrou odolnost k vybíhání do květu. Je výborná do salátů i na dušení. Listy jsou ceněny hlavně pro vysoký obsah vitamínu C, draslíku a vápníku.

MIZUNA

Mizuna

Čínská hořčice (Brassica juncea)
Je skupinou vzrůstných odrůd a výraznou hořčičnou chutí. Mladé listy dají jemný hořčičný akcent směsným listovým salátům. RED GIANT je odrůda listové hořčice s výrazným červeným zabarvením žeber a listových čepelí. Křehké, aromatické listy obohatí saláty jemnou chutí i zajímavou barvou.

REC GIANT

RED GIANT

Mangold (Beta vulgaris)
Lístky červenolistých nebo oranžových odrůd mangoldu dají baby leaf směsím zajímavý barevný akcent. Mangold má rychlý růst a po seříznutí dobře obrůstá.

Mangold

Mangold baby leaf

Pro baby leaf v truhlíku můžete sáhnout i do sortimentu bylinek. Rychle roste kopr, kadeřavá petrželka nebo u nás opomíjený listový koriandr. Pokud jste si zamilovali mexickou nebo asijskou kuchyni, jsou pro vás čerstvé lístky koriandru nezbytností.    

Koriandr BABY LEAF

Koraindr baby leaf

Pro ty, co chtějí něco lahodné - hotové, doporučuji vyzkoušet naši směs ASIA MIX ELEGANCE. Poteší chuťové buňky i oči.

ASIA MIX ELEGANCE

ASIA MIX ELEGANCE

Příště ješte o tom, že vše má svoje strasti a problémy. Nebudu zatajovat, najdou se i při pěstování baby leaf.

Váš Peter Gajdoštin