Odrůdy tykve obrovské, které vám dnes představuji, mají zdánlivě velice málo společného. Jedna je oranžovo růžová, druhá šedomodrá. A přece je spojuje jedno – kvalita dužiny a její chuť. Vyzkoušel jsem hodně tykví. Vše co pěstujeme, a čeho semínka prodáváme, máme ochutnáno a „prověřeno“. Netroufnu si ale říci  - tato je nejlepší. Každý z nás má jiný jazýček a to co chutná Marušce nemusí padnout tak úplně „do noty“ Pepovi. AUSTRALIAN BUTTER i CROWN PRINCE ale patří mezi tykvemi ke špičce.


AUSTRALIAN BUTTER  - AUSTRALSKÁ MÁSLOVÁ (Cucurbita maxima). Tato odrůda byla vyšlechtěna před mnoha léty u protinožců, následně ale téměř ztracena.  Zachráněna byla členy Digger´s Klubu - australské zahrádkářské organizace, která se věnuje uchovávání a konzervaci starých tradičních odrůd zeleniny a ovocných dřevin. Díky jim za to.
AUSTRALIAN BUTTER je tykev se světle růžovou, pevnou slupkou. Dužina je velmi hrubá, sytě oranžovo- žlutá, pevnější. Po upečení získává máslovou chuť, stále ale zůstává texturní a úplně se nerozpadá. Tykev je vhodná na pečení, do omáček na smažení a na restování. Výborná je do tykvového rizota, polévka z ní je lahůdkou.

AUSTRALIAN BUTTER

CROWN PRINCE F1 (Cucurbita maxima) je odrůdou, po které je pojmenován celý typ tykví - crown typ. Tyto tykve mají větší, ploše kulovitý plod se silnou, tvrdou a lesklou slupkou obvykle šedomodré barvy. Dužina je hrubá, pevnější konzistence, výborná na pečení i jiné zpracování. Hybrid CROWN PIRNCE F1 je ceněn pro vysokou jakost dužiny a dobrou skladovatelnost.

CROWN PRINCE F1

CROWN PRINCE F1


Váš Peter Gajdoštin
dobrasemena.cz