Dvě novinky letošní sezóny k nám přicestovali z domoviny rajčat – z Ameriky. Právě zde si série TIGER a BUMBLE BEE získávají v posledních letech oblibu mezi malými farmáři a zahrádkáři. Jsou jiné - při jejich šlechtění se věnovala pozornost barvě, chuti a růstovým vlastnostem. Na rodinné farmě Baia Nichia v Kalifornii nebyla použita žádná biotechnologická metoda. Jsou to prostě tradiční odrůdy získané křížením a výběrem.

Tyto série jsou označovány jako ARTISAN TOMATOES a je pro ně typické žíhání plodů a intensivní barva dužiny.ARTISAN BUMBLE BEE  - „čmeláčci“ mají kulovité plody velikosti větších třešňových rajčat o hmotnosti 20 – 25 gramů.

ARTISAN BUMBLE BEE MIX

Série ARTISAN TIGER má podlouhlé plody se špičkou vážící 18 – 25 gramů. Každá série zahrnuj 3 odrůdy – tmavě purpurouvou, oranžovo růžovou a zelenou.

ARTISAN TIGER MIX

Dva roky jsme je zkoušeli u nás v Březcích a čekali na to, kdy budou registrovány pro prodej v EU. Letos vám můžeme nabídnout první „ochutnávku“, dvě odrůdy jsme zařadili do sortimentu.

ARTISAN PURPLE BUMBLE BEE je tyčkové rajče s temně fialovými plody se zeleným žíháním. Dužina je bordová, aromatická a chutné. Plody jsou tvrdší a odolné k praskání.

ARTISAN PURPLE BUMBLE BEE

ARTISAN PURPLE BUMBLE BEE

ARTISAN PINK TIGER má rovněž indeterminntní růst. Plody jsou podlouhlé, špičaté, o hmotnosti 18 – 20 gramů. Jsou růžovočervené na povrchu, s oranžovým žíháním. Výborná chuť a aroma.

ARTISAN PINK TIGER

Uvidíme, jestli vás tyto odrůdy zaujmou a jak se vám budou líbit po první pěstitelské sezóně. Jestli budou ohlasy positivní, rádi zařadíme další odrůdy z těchto sérií. Mým osobním favoritem je GREEN TIGER s plody zelenými, ve zralosti se zabarvujícími do žlutava. Citronová vůně. Ale ten až příští rok.

ARTISAN GREEN TIGER

Váš Peter Gajdoštin