Pro chilli máme letos vyhrazen celý jeden fóliovník. Část ve volné půdě, část v samozavlažovacích truhlících - to aby byly rostliny mobilní a mohli jsme vám je ukázat na zahrádkářských výstavách.

chilli foliovnik

Loni mi chilli ve volné půdě tak trochu „přerostli přes hlavu“. Obrazně i doslova. Vysadil jsem je do řádků a vyvazoval jako standardní zeleninové papriky, špagátem podél řádku. A nechal je, aby si rostly tak, jak se jim líbí. „Odměnou“ byla buš, rostliny hodně zahustily a plody neměly dostatek světla k vývoji. Stejná rostlina v truhlíku, u které jsem vylamoval spodní výhony, udělala deštníkovitý tvar a silně zaplodila.
Letos jsem se proto rozhodl provést stejný „řez“ i u rostlin ve volné půdě. Vysadil jsem je do čtvercového sponu 80 x 80 cm a choval se k nim jako k tyčkovým rajčatům. Spodní výhony až po přirozené rozvětvení rostliny (dle odrůdy ve výši 20 – 30 cm) jsem vylamoval. Zpočátku se zdál tento řez pro chilli příliš silný, dnes ale můžu konstatovat, že je blízký optimu, ne-li optimální. Rostliny zareagovaly stejně jako v truhlících a na nízkém kmínku vytvořily deštník listů s plody. Každá čtveřice je vyvázána ke konstrukci z drátů, aby se rostliny nevyvraceli. Tak jako v truhlících i zde se projevuje různý habitus a vzrůstnost jednotlivých odrůd.

FATALI YELLOW

Tento způsob řezu je vhodný pro odrůdy z druhu Capsicum chinense – paprika čínská. Odrůd Capsicum pubescens (ROCOTO) a Capsicum baccatum (AJI ROJO, BISHOPS CROWN) mají bujnější růst a tenčí výhony. Tímto způsobem řezu není možné je udržet v kompaktním tvaru.
Rostliny na nízkém kmínku mají stále tendenci „obrážet“ – tvořit výhony ze záložních oček. I ty je nutné z času na čas vylomit pokud jsou ještě malé a křehké.

Rostlina s "obrostem" na kmínku před řezem.

před řezem

Rostlina po řezu - očištění kmínku.

rostlina po řezu

I když tu mluvím o "řezu" snažte se nepoužívat nůž nebo nůžky a výhony pouze vylamovat prsty. Riziko přenosu viróz z jedné rostliny papriky na druhou je dost velké.

Násada plodů  je letos výborná. Zde odrůda GIANT WHITE HABANER|O:

GIANT WHITE HABANERO

 

A takto má nasazeno PIMENTA DIOMAR. Ta násada je reálná, skutečně nejde o fotomontáž!

PIMENTA DIOMAR

Váš Peter Gajdoštin