Tak pokračujeme.

Dovolíme si představit vám další z našich novinek chilli pro tento rok. Novinky, které nejsou ani tak extrémně ostré, spíše extrémně krásné. Pokud jste již přečetli část první, zde je ta druhá.

BOLIVIAN RAINBOW (C. annuum) – „Bolivijská duha“. Chilli s plody v postupně se měnících barvách. Každý plod se v průběhu svého vývoje „přebarvuje“ z fialové barvy do bělavé, žluté, oranžové až po červenou. Plody jsou konické, 2 až 3 cm dlouhé, u báze kolem 1 cm široké, středně ostré. Rostlina je nižší, vhodná pro pěstování v truhlících, kde dorůstá do výšky 30 – 40 cm. Ve volné půdě může dorůst 80 až 100 cm. Plody z rostlin pěstovaných v nádobách jsou rovněž menší než u těch pěstovaných ve skleníku ve volné půdě.  SHU 10.000 – 30.000.

BOLIVIAN RAINBOW

BOLIVIAN RAINBOW

BOLIVIAN RAINBOW 3

CHILE DE ARBOL ( syn. COLA DE RATA, YAHUALICA, C. annuum) Jedna z krajových mexických odůd, nezbytná součást místní kuchyně. Používá se do omáček, sals, polévek i na dušení. Konzumuje se čerstvá i sušená. Označení CHILE DE ARBOL se dá ze španělštiny přeložit jako „stromové chilli“ a vztahuje se k vyšším rostlinám, které v bezmrazých oblastech vegetují několik let. COLA DE RATA je zase „myší ocásek“, nebo spíše „krysí ocas“, původ tohoto jména zase evokuje tvar plodu, který je podlouhlý, ale velice štíhlý. Plody dorůstají délky 7 – 10 cm, jsou ale pouze5 -8 mm široké, zrají ze zelené do červené barvy. Výnosná chilli se střední pálivostí.  SHU 15.000 – 30.000.

CHILE DE ARBOL

CHILE DE ARBOL 2

CHILE DE ARBOL 2

GOATS WEED (C. annuum) Další ze skupiny chilli s bíle plstnatými chlupatými listy. V sortimentu již máme odrůdu BLACK KOBRA. Na internetu se někdy uvádějí tyto dvě odrůdy jako synonyma, tzn. že by měly být identické. Naše selekce BLACK KOBRA má ale plody visící dolů, GOATS WEED vzpřímeně rostoucí. Vyšší, vzpřímeně rostoucí rostlina je poměrně štíhlá a dorůstá 150 – 180 cm. Stonky, listy i stopky plodů jsou jemně bíle plstnaté. Nezralé plody jsou černé a postupně se vybarvují přes zelenou do červené barvy. Plod je štíhlý, 5 – 8 cm dlouhý s výraznou pálivostí. SHU 20.000 – 40.000.

GOATS WEED

GOATS WEED 2

GOATS WEED 4

CILIEGIA PICANTE (syn. BACIO DI SATANA, syn. SATAN KISS)  - Capsicum annuum. Nízká, velice kompaktně rostoucí rostlina dorůstající i ve volné půdě pouze do výšky poze 30 – 40 cm. Kulové plody o průměru 2 – 3 cm dozrávají z tmavě zelené do červené barvy, jsou nasazeny vzpřímeně a nahloučeny v hustých trsech na povrchu rostliny. Listy jsou kopinaté, štíhlé a někdy prorůstají plodenstvími. Stará italská odrůda, která se často plní mozarellou nebo ančovičkami a griluje se. Při tepelném zpracování ztrácí, na rozdíl od jiných chilli) až polovinu ostrosti. SHU 15.000 – 30.000.

CILIEGIA PICANTE

CILIEGIA PICANTE 2

TAKANOTSUME (Capsicum annuum) Kompaktní rostlina nese trsy vzpřímeně rostoucích štíhlých plodů dlouhých 6 - 10 cm, zrajících ze zelené do červené barvy. Perfektní chilli do nádob na balkóny a terasy, tam, kde nemáte nadbytek místa. Jednoduché k pěstování, výnosově spolehlivé, velice dekorativní.  Odrůda je známá i pod názvem HAWK CLAW - jestřábí dráp, co odkazuje na zahnutý tvar plodu. Nejasná krajina původu, někdy se uvádí USA, jindy Japonsko. 

TAKANOTSUME

TAKANOTSUME 2

TAKANOTSUME 3

TRINIDAD CHOCOLATE CHERRY (Capsicum annuum) Raná a výnosná odrůda se silnostěnnými, ploše kulovitými plody o průměru kolem 10 cm. Plody se vybarvují ze zelené do čokoládově hnědé barvy a rostou na rostlině vzpřímeně. Jsou krásné, mírně ostré, výborné začerstva i tepelně upravené. Sestra naší odrůdy TRINIDAD HOT CHERRY

TRINIDAD CHOCOLATE CHERRY

Nebojte se, ještě jsme nevyčerpali celý repertoár. Letos je toho příjemně hřejivě více.

Váš Peter Gajdoštin