SMESNemůžete k ní mít ambivalentní vztah – múžete ji buď milovat nebo nenávidět. A řeč není o provokující mladé herečce, jedná se o známou červenou salátovou řepu. Pamatujete ještě na obědy v mateřské školce, kdy jste stejně jako vaši kamarádi vyhrnovali sterilovanou červenou řepu na okraj talíře? Nic jste nedali na paní učitelku přesvědčující vás jak je zdravá. Ale když člověk ochutná ve zralém věku ruský boršč nebo sterilované baby řepy, musí si ji zamilovat.

Že je s námi již dlouho dokumentují zápisky římského spisovatele Apiciuse z 3. století našeho letopočtu i zmínky od starých Egypťanú 4000 let staré. zpočátku se z řepy konzumovaly hlavně listy, až ve středověku vznikly formy, které známe dnes. Dlouho ale zůstávala řepa italskou specialitou. Až v 16. století se rozšířila do Německa a odtud do Francie, Británie a postupně do celé Evropy. V Rusku a Polsku se ze salátové řepy stala „národní zelenina“. Boršč je pro Rusko typický stejně jako segedínský guláš pro Maďarsko, vídeňský řízek pro Rakousko nebo brynzové halušky pro Slovensko.

„Jídla se dělí na dobrá a zdravá“, říká úsměvný bonmot. Řepa ale splňuje obě kritériá. Je bohatá na vlákninu, rozpustnou i nerozpustnou. Nerozpustná vláknina napomáhá hladké funkci zažívacího ústrojí, ta rozpustná zase snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi. Červená barviva anthokyany pomáhají snižovat krevní tlak a vážou na sebe volné radikály v těle. Betain působí proti kornatění tepen a podporuje činnost jater.
Řepa podporuje krvetvorbu, povzbuzuje činnost žaludku a střev, stimuluje aktivitu jater a žlučníku. Prospívá při léčbě hypertenze, arteriosklerózy a dalších onemocnění srdce a krevního oběhu.
A navíc, tento všelék je i chutný.

• Z dietetického hlediska je salátová řepa nejzdravější syrová. Ale úpřimně řečeno – zakousnete se do ní? Zkuste recept na přípravu jedné z omáček k oblíbenému francouzkému předjídlu crudités – kouskům mrkve a řapíkatého celeru. Nastrouhejte syrovou řepu a mrkev, na jemné plátky nakrájejte okurek, zakapte olivovým olejem a citrónovou šťávou, promíchejte a nechte zaležet.
 
• Když se rozhodnete pro tepelnou úpravu, máte několik možností – vaření, konzervování, úprava v mikrovlnce, boršč… Salátová řepa obsahuje hodně přírodního cukru, proto je obzvláště výborná pečená, kdy se cukry na rozdíl od vaření nevyplaví do vody. Zkuste například tento recept – dvě středně velké řepy okrájejte a nakrájejte na kolečka přibližně 0,5 cm široké. Poukládejte na plech nebo do zapékací misky. Na olivovém oleji do sklovita osmažte dvě nahrubo pokrájené cibule, přidejte bazalku, muškátový oříšek, sůl, zalijte bílým vínem a rovnoměrně rozvrstvěte na plátky řepy. Pečte zakryté v troubě při 170 oC dokud řepa nezměkne. Dle potřeby podlívejte vínem. Podávejte s jogurtem a bílým chlebem.
 
Salátová řepa patří k druhu Beta vulgaris L. Jejími nejbližšími příbuznými jsou krmná řepa, cukrovka a mangold. U nás je tradičně pod pojmem salátová řepa chápána řepa červená. V Itálii, a dnes už i v celém světě, se ale pěstují i odrůdy čistě bílé - ALBINA DE VERDURA, červeno bílo pruhované – TONDA DI CHIOGGIA, nebo žlutomasé – BURPEES GOLDEN. Vytvoří zajímavé jedlé talíře, které hrají paletou barev. Pozor ale při vaření – nevařte tyto řepy společně s řepou červenou, její výrazné barvivo antokyan by překrylo jejich zajímavé zabarvení. Obzvláště citlivá je odrůda TONDA DI CHIOGGIA s dekorativními soustřednými bílými a červenými pruhy. Její bulvičky dobře omyjte, uveďte ve vodě do varu a vodu 2 – 3 krát slijte. Až potom vařte přibližně 30 minut. Tímto způsobem zůstanou její pruhy po nařezání výrazně rozlišeny.
To, co u nás není běžně v povědomí je možnost kuchyňské úpravy mladých listů řepy. Její mladé listy se dají použít na přípravu špenátu nebo do směsných listových salátů.

ČERVENÁ KULATÁČERVENÁ KULATÁ -  tradiční, osvedčená odrůda, která nezklame. Intenzívně vybarvený povrch i dužnina s jemně prokreslenými, širokými pruhy. Univerzálně použitelná na přímý konzum i konzervování.
 
 

 

betinaBETINA – kulaté bulvičky s obzvlášť jemnou, intenzívně červenou dužinou bez svetlejších pruhů. Z hustších výsevů koncem července je možné dopěstovat malé bulvičky na konzervaci v celku.

 

 

renovaRENOVA – univerzální odrůda s válcovitou bulvou. Kořen je dobře probarven, dužina je jemné, nasládlé chuti. Dobrá odolnost k chorobám i k vybíhání do květu.
   
  

 

 

monopoly

MONOPOLY  - odrůda typická jednoklíčkovým osivem. Vyséváme v dubnu až květnu, do sponu 30 × 8 cm, výsev může být přesný a včasný, neboť díky jednoklíčkovému osivu odpadá jednocení. Poloraná odrůda odolná k vybíhání, kulaté dobře probarvené bulvičky.

PABLO F1PABLO F1 – hybridní „baby“ řepa pro mlsné jazýčky. Hladké a vyrovnané bulvičky s malou růžicí listů. Jemná, výrazně karmínová dužina.

 

BURPEES GOLDENBURPEES GOLDEN – lákavá a netradiční žlutá barva doprovázená lahodnou chutí.

 

 

MIXSMĚS BAREV –  pro ty, co chtěj vyzkoušet na malém prostoru více barevných odrůd. Semínka jsou barevně rozlišena, červená, růžová a žlutá semena odpovídají barvě kořenů, které z nich vyrostou.

Tipy:

• „Semínko“ řepy je vlastně seschlý plod (klubíčko), obsahující 3 až 5 semen. Proto to jednocení řepy v minulosti. V současnosti je osivo většiny odrůd obrušováno, aby v plodě zůstalo jedno, maximálně dvě semínka. Geneticky jednoklíčková řepa (např. odrůdy MONOPOLY, MONORUBRA), má v klubíčku pouze jedno klíčivé semeno.

• Řepa potřebuje lehkou, dobře propustnou půdu s pH 6,5 – 6,8. Když máte půdu příliš kyselou, pomůže vápnění na podzim.

• Semenáčky řepy jsou poměrně odolné k nízkým teplotám. Semena můžeme vysévat od poloviny dubna. Pozor ale na déletrvající nízke teploty, můžou způsobit nežádoucí vykvétání rostlin

• Čím menší, tím lepší – nenechávejte proto řepu přerůst. Menší bulvičky jsou křehké a dobře vybarvené, u starších a příliš velkých se zvyšuje nebezpečí dřevnatění. Baby řepa PABLO F1 krásně zakulacuje již malé bulvičky. Opakovaný výsev v 4-týdenních intervalech od dubna do poloviny července zajistí postupný sběr těch nejkřehčích bulviček.

• Ihned po vykopání odstraňte listy 1 – 2 cm nad vrcholem kořene, zabráníte tím odpařování vody a následnému sesychání hlíz.