Poslední den školy je počátkem opravdového léta. Každý jej vnímá jinak - já jako dobu, kdy se téměř přestane chodit nakupovat. Zahrada začala přinášet úrody plnými hrstmi - ani se nedá vše sníst nebo zpracovat.

Salátová řepa je zeleninou, kterou bereme jako "zimní" - dá se dobře skladovat a z podzimních sběrů vydrží ve sklepě do jara. Pro nás doma je ale zeleninou vysloveně letní. A kdybych mluvil slovníkem mladší generace - "ujíždíme na ní". Skliďte mladé řepy do velikosti 10 cm, očistěte, rozkrojte na čtvrtky nebo poloviny, dle velikosti a dejte dusit do hrnce s 1 -1,5 cm vody. Troška soli a pár kapek olivového oleje nebo kousek másla. Po 20 minutách jsou měkké, vytáhněte, slupka se lehce svlékne prsty nebo nožem. Nakrájejte a podávejte s jogurtem.  Lahůdka!

řepa MIX

řepa MIX

První bulvičky dozrály do velikosti "baby řepy" - 5 až 10 cm. Tehdy je nejchutnější. Loni jsme dali do sortimentu dvě odrůdy, hybridy z holandského původu BORO F1 (červená) a BOLDOR F1 (žlutá, lépe řečeno žlutooranžová). Jsou úžasné.

BORO F1

BOLDOR F1

Kamarádi na Slovensku nás naučili jíst žluté bulvy odrůdy Boldor syrové - okrájejte slupku a nastrouhejte na jemno jako mrkev. Pokapejte citronem, případně přidejte trochu medu.

"Letní řepa" je nejchutnější. Když jsme ty samé odrůdy sklidili na podzim, z pozdních výsevů v červnu a červenci, museli jsme je dusit 40 minut, aby byly stejně měkké. Rostlina se jinak chová na podzim, kdy jsou kořeny adaptovány na příchod zimy a překonání mimo vegetačního období. Jsou pevnější, a tužší. Zato v plném létě jsou bulvičky jemné a křehké. Co ale potřebují je voda, na vyklíčení i následný růst.

MIX

Vegetační doba odrůd BORO F1 i BOLDOR F1 je kolem 90 dní. Letos máme již 3 výsev, právě vyklíčil. Loni jsem si ověřil, že i výsev koncem července přinesl spolehlivou sklizeň. Nebojte se proto využít prázdný záhonek po sklizeném česneku - na výsev řepy je stále čas.

Když budete dusit nebo péct žlutomasou odrůdu BOLDOR samostatně, zůstanou bulvičky krásně žluté. Když ji ale podusíte spolu s červenou odrůdou, červené barviva betainy nasáknou do okrajových vrstev žluté odrůdy. Barevný výsledek je na talíři ale velice zajímavý.

pečená řepa

Připravuji novinky semen na další sezonu. A jak probírám některé naše barevné sáčky s kolegy na prodejnách, kteří je prodávají, setkal jsem se se zajímavou reakcí - "vyměň obrázky na řepách BOLDOR i BORO, jsou takové - no jako z pole. Obrázky prodávají..."  A já teď nevím, jestli mají pravdu. Obrázek prodává, někdy ale i klame. Vy, kdo jste řepu pěstovali, víte, že ta vytažená ze záhonu je špinavá a ne vždy ideálně kulatá. Je prostě taká jako my, i my máme na tváři i na těle svoje specifika, která mají mnohdy k ideálu daleko. Tak asi nechám obrázky takové, jaké jsou.

Váš Peter Gajdoštin

BOLODOR

BORO