Článek o "letních řepách" najdete na této stránce níže, datovaný rokem 2016.

Nechci se opakovat. Chci vás ale upozornit - JE ČAS! Řepa z jarních výsevů se již zakulacuje. Už sklízíme naše odrůdy BORO, žlutou BOLDOR, ale ke sklizni je již i BONA. Neváhejte a nečekejte na podzim. Tato čerstvá, jemná a křehká "baby řepa" je nejchutnější.

BORO F1

Na jedné prodejně mi "vyčítali", že náš sáček s řepou BORO neláká k nákupu. Ano, je na povrchu taková ojíněná, bělavá. Ale je to fotka přímo ze záhonu. Když řepu vytáhnete je prostě takováto:

BORO ze záhonu

Když ji umyjete vypadá takto:

Boro po umytí

Stále je to ale stejná řepa. I když je na povrchu bělavá, uvnitř je karmínově červená. Téměř fialová. Prostě BORO F1.

A co s řepou děláme? Očistíme, rozkrájíme na přibližně stejné části - poloviny nebo čtvrtiny a udusíme na troše vody. V létě stačí 20 minut. Pak sundáme slupku, jde to lehce i prsty.

řepa

Dá se jíst jenom tak, nebo s jogurtem. A co nezvládnete hned, nakrájejte na kostičky, smíchejte s jogurtem nebo zakysanou smetanou, posolte a nechte vychladnout. Lahůdkový salát!

salát z baby řepy

Žlutý BOLDOR je našim favoritem již 3 roky a stále se jej nemůžeme "dojíst".

BOLDOR

Pokud si myslíte, že na fotce níže jsou oloupané broskve, nemáte pravdu. Je to právě BOLDOR těsně před obědem. Těsně před snězením...

BOLDOR

Máte nějaký svůj recept? Pošlete nám jej. Jednak jsem sám zvědav na nové inspirace, jednak se o něj zde podělíme s dalšími návštěvníky našeho webu.

Váš Peter Gajdoštin