Tento podzim tykvím moc nepřeje. Je sice poměrně teplo a ještě nemrzlo, z nebe ale padá a padá, jedna kapka za druhou, den za dnem, týden za týdnem. Někde, například u nás v Březcích, je problém dostat se na zahradu. Vše je rozmáčené. 

My už máme téměř všechny tykve sklizené asi  týdny. Část, které nebyly v té době úplně vyzrálé, jsem na poli nechal a teď je těžko se k nim dostat. Minulý týden jsem ale jel autem kolem pole tykví, kde jich bylo ještě "neúrekom", ako sa hovorí u nás na Slovensku. Pokud nějaké ještě zůstaly i u vás, neváhejte a nečekejte, přemokření a voda plodům nesvědčí, pozdní sklizeň se projeví horší skladovatelností. Plody skliďte a dejte pořádně vyschnout do kůlny, nebo pod stříšku, aby na ně nepršelo. V jedné vrstvě tak, aby se navzájem nedotýkaly. Měly by strávit pár dní na sluníčku, jak toho ale dnes docílit neporadím. 

Po vyschnutí je uložte v teplejší místnosti, v suchu a s teplotou nad 11 °C. Blíže jsme už o skladování psali v článku /skladování tykví. Vše co tam je, platí i pro letošní rok. 

A pokud byste měli chvilku čas, pusťte si ze záznamu dnešní epizodu z pořadu Rady ptáka Loskutáka na Nově. Najdete tam i pár minut o tykvích s mou maličkostí.

Rady ptáka Loskutáka 30.10.2020

Váš Peter Gajdoštin

S Petrem Rychlým se výborně spolupracuje. Díky Petře!

natáčení Loskutáka

Tykve jsou skutečně potěchou pro oči. Ale i pro chuťové buňky!

tykve

CROWN PRINCE F1 je tykví, která nezklame. Vlevo nahoře je CROOKNECK MIX, pod nimi acorny - JET SET a THELMA SANDERS, tu máme po roce konečně nabalenou. Vpravo nahoře PHOENIX F1 a za ním MINI MUSK.

CROWN PRINCE F1

BLUE BANANA, AUSTRALIAN BUTTER a malá růžová novinka MISS SOPHIE PINK.

Australina Butter

KAMO KAMO, LEMON SQUASH, WARTY GOBLIN F1 a RACER PLUS F1. A vpravo dole dva plody odrůda GIZMO, okrasné.

KAMO KAMO