Podzim patří tykvím. Nejenom pro relativně novou atrakci Halloween, ale i proto, že jejich plody, které vám téměř bez práce narostly na kompostu či na zahradě, je potřeba sklidit a uskladnit, nebo zpracovat. A právě způsob sklizně, vyzrání a následné uskladnění plodů bude vést k tomu, jestli budete plody konzumovat do jara, nebo vás bude čekat zklamání z toho, že plody začnou plesnivět a hnít.

Pro skladování vyberte plně vyzrálé plody. Sklizené plody tykví roztřiďte podle stupně zralosti. Poznáte ji dle tvrdosti slupky, čím tvrdší, tím je plod zralejší. Zkuste do slupky zarýt nehtem, tak nejlépe poznáte její tvrdost.
Plody, které jsou na dlouhých výhonech nejblíže kořenu rostliny jsou nejzralejší. Ty, které jsou na výhonech dál a byly nasazeny později jsou mladší a nemusí být dostatečně vyzrálé.
U odrůd z druhu Cucurbita maxima s kulatou stopkou plodu je indikátorem vyzrálosti i „korkovitost“ stopky. Mladé plody ji mají zelenou, postupně získává podélné trhlinky a začne se tvořit měkčí, korku podobná vrstva. Čím je tato vrstva silnější a stopka plodu nahnědlá, tím je plod u této skupiny tykví zralejší.

stopka plodu Cucurbita maxima

Mladší plody s měkkou slupkou nejsou dostatečně zralé a nehodí se ke skladování. Nemusíte je ale vyhazovat, pouze je zkonzumujte jako první.

Plody sklízejte i se stopkou, neulamujte ji. Rána po ulomené stopce bývá nejčastějším místem průniku infekce do skladovaného plodu. Pokud se vám stopka při manipulaci od plodu odlomí, dejte tento plod do skupiny k „rychlé spotřebě“.

V krásném teplém podzimu, v době babího léta, nechte plody po sklizni venku na sluníčku vyzrát. 5-7 dní sluneční lázně prodlouží skladovatelnost.

nechte plody na sluníčku vyzrát

Plody jenom opatrně očistěte od hlíny. Plody některých odrůd mají na povrchu voskovou vrstvičku, která je chrání při skladování. Zásadně jí nesmývejte, neotírejte a snažte se ji při manipulaci co nejméně poškodit.

Skladovatelnost plodů závisí na dvou faktorech – na odrůdě a na podmínkách skladování. Obecně platí, že čím je slupka plodu měkčí, tím je odrůda hůř skladovatelná. HOKKAIDO a odrůdy z jeho skupiny mají měkčí slupku a nejkratší dobu skladování.

Podstatně lépe skladovatelné jsou odrůdy typu CROWN, např. CROWN PRINCE F1 s pevnější slupkou, širokou a sladkou dužinou.

CROWN PRINCE

Odrůdy s extra tvrdou slupkou, např. BLUE HUBBARD, vydrží nejdéle, daní za skladovatelnost je ale vyšší pracnost při okrajování při jejich kuchyňské úpravě.

Podmínky, za kterých plody skladujete, hrají vyšší roli než samotná odrůda. Tykve potřebují suchý prostor s teplotou nad 12 °C. Lépe snesou pokojovou teplotu kolem 20 °C, než chladný a vlhký sklep s teplotami těsně nad bodem mrazu.

Odrůdy muškátové tykve (Cucurbita moschta) potřebují dlouhou vegetační sezónu a teplý podzim pro plné vyzrání plodů. Plody jsou nejdříve tmavě zelené, postupně se vybarvují do okrové barvy. S barvou slupky se mění i barva dužiny a obsah cukrů v ní. Okrová slupka znamená sytě oranžovou dužinu a výraznou chuť a sladkost. Z našeho sortimentu toto pravidlo platí pro plody odrůd BEJA, MUSCADE DE PROVENCE, MINI MUSK a LUNGA DI NAPOLI.

Plně vyzrálé plody odrůdy BEJA

BEJA

Tmavě zelená slupka je u odrůdy MUSCADE DE PROVENCE znakem ne úplné vyzrálosti.

MUSCADE DE PROVENCE nevyzrálá

Plně vyzrále plody MUSCADE DE PROVENCE s okrovou barvou slupky.

MUSCADE DE PROVENCE plně vyzrálá