Rajče má být červené.

A hotovo!

Možná může být oranžové, někdy žluté, už zřídka hnědé, karmínové nebo dokonce černé.

A zelené? Zelené je přece každé. Než zčervená...

Vy, co jste ale ochutnali všechny barvy rajčat rozumíte - rajče může být zralé a stále zelené. A velice často je to zelené skutečně DOBRÉ!

Máme těch zelených více. Asi nejznámější je GREEN ZEBRA. I dkyž si myslím, že ne nejchutnější. Plody jsou přibližně stogramové, kulaté, žíhané. Při dozrávání se vybarvují do zeleno žluta. Ta žlutá je ale taková "špinavá", žlutohnědá. Momentálně není na skladě, snad se to změní. 

GREEN ZEBRA

GREEN ZEBRA

Mým favoritem mezi zelenými rajčaty je LIMETTO F1. Dfrubné třešňové plody mají pouze 10 - 15 g, jsou výrauně šťavnaté, aromatické, nakyslé. Žádným přeborníkem v obsahu cukru tato odrůda není. Ale právě to ji dává v létě osvěžující chuť, hlavně když plody zobete přímo z keře, nebo je máte na talíři spolu s ostatními barvami třešňových rajčat. Zralost je u této odrůdy záležitostí zkušenosti, není to ale složité. Nezralý plod je bílo zelený, pevný. Když dozraje, změní se barva na žlutozelenou, zvýrazní se jemné žilkování, plod je na omak měkčí a voní. 

LIMETTO F1

LIMETTO

LIMETTO F1

Bohužel mám špatnou správu - LIMETTO F1 již máme na doprodej - firma, která jej vyšlechtila a množí s ním končí. Myslím, že se tento typ moc neprodává. Ale je to škoda. Pokud tedy máte stejné chutě jako já, je poslední šance jak se dostat k semínkům. 

GREEN TIGER má podlouhlé špičaté plody, ve zralosti zelené žíhané se žlutými tóny. Dužina je i v plné zralosti výrazně zelená. Tato odrůda si sama našla svůj fanklub. Jsou lidé, kteří ji prostě "žerou", obrazně i doslova. Patrí do série ARTISAN, původem z USA a má zajímavé sourozence BLUSH TIGER, PINK TIGERGOLDEN BUMBLE BEE a PURPLE BUMBLE BEE.

GREEN TIGER

GREEN TIGER

GREEN TIGER

EVERGREEN je zelený "biftek" pro skutečné fajnšmekry. Dužina zelená, povrch v plné zralosti s nádechcem do žluta. V létě nakrájen na plátky, posolen a pokapán olivovým olejem. Nejlépe na talíři spolu s červeným BOUNTIFUL F1,  karmínovým NOIRE DE CRIMEE, oranžovým ORANGE WELLINGTON F1 nebo žíhaným ANANAS. Pro jakékoli jiné zpracování je tohoto rajčete škoda. A máme jej v BIO kvalitě.

EVERGREEN

EVERGREEN

Nakonec ještě rajče, které nemáme. a je mi to líto. Odrůda SUNGREEN F1 pochází z japonské série SUN, je bratrem hybridů SUNGOLD F1 nebo SUNCHOCOLA F1. Je mírně větší než  LIMETTO F1, pevnější, s hrubší stěnou plodu. Ale semínka se bohužel nedají zabalit, Japonci chtějí za semínka neskutečné sumy...

JSUNGREEN F1

SUNGREEN F1

Jeslti jste zelená rajčata zatím nepěstovali, zkuste to. 

Váš Peter Gajdoštin