Šrucha plnokvětáPortulaca grandiflora

Někdy musíme dát truhlík nebo kvetoucí nádobu na terasu do extrémních podmínek. Když máte na balkóně plně osluněnou letní „výheň“ volte šruchu velkokvětou. Vynikne právě tam, kde většina letniček střádá vedrem a vadne v poledním žáru. Rostlina původně z kamenitých polostepí Jižní Ameriky je sukulentními listy a nízkým růstem přizpůsobena teplotním výkyvům a obdobím sucha. Květy jsou 2,5 – 4 cm široké v krásné paletě barev.

SruchaŠrucha je typická letnička. Množíme ji výhradně semeny, která vyséváme v březnu až v dubnu v krytých prostorech. Semena klíčí na světle, vysejte je na povrch substrátu a nezasypávejte zeminou. Předpěstování rostlin trvá 6 – 8 týdnů. Rostlinky se dají pěstovat i z řídkého přímého výsevu, tento způsob se uplatní spíše při pěstování na záhonech či skalkách.
Plné slunce, lehká a propustná, písčitohlinitá půda jsou pro pěstování šruchy podmínkou. Dužnaté listy jsou zásobárnou vody, rostlina proto snese bez následků proschnutí substrátu.

Šrucha je většinou nabízena ve směsi barev. V JEDNODUCHÉ SMĚSI mají rostliny krásně barevné čtyřčlenné květy. Plnokvětá forma je dostupná v sáčcích výstižně označených jako SMĚS PLNOKVĚTÁ.

Srucha MARGARITANovinkou je odrůda MARGARITA s mohutnějšími, bohatě kvetoucími rostlinami a plnými květy ve výběrové směsi barev. Tato odrůda se dodává ve formě vícesemenných pelet, což značně ulehčuje výsev. Peletky můžete vyset po jedné do sadbovačů nebo malých květináčků, odpadá pikýrování.

TIPY:
Za deštivých a podmračených dnů zůstávají květy šruchy zavřené. Nemějte obavu, hned jak vysvitne sluníčko, se opět rozvijí do plné krásy.

SruchaŠrucha nesnáší přemokření substrátu a stání vody v nádobách při dlouhotrvajících deštích, zajistěte proto dobrý odtok vody v truhlících. Šrucha není v žádném případě rostlinou pro samozavlažovací truhlíky.