Helianthus annuus

Málo květin se drží tak dlouho na vrcholu polularity jako slunečnice. Pamatujete z dětství ty, co rostly za plaňkovýmm plotem vaší babičky? Jejich obrovské, těžké „hlavy“ přepadaly ven a po odkvětu byly vítanou potravou pro vrabce i sýkorky. A tato známá květina se neztratila, je tu stále v centru vaší pozornosti. Rozrostla se do desítek barev a typů. Slunečnice mají toptiž obrovskou variabilitu v růstu – najdeme zde typy až 4 metry vysoké i „trpaslíky“ s výškou pouze 30 cm. Barva květu může být od bílé přes citrónově žloutou, zlatožlutou (typicky slunečnicovou), oranžovou, měděnou, červenou až po sametově černou. K dispozici jsou formy s jednoduchým, poloplným i plným květem. Slunečnice se uplatní na záhoně, v nádobách na balkóně i do váz k řezu.

slunečnice

Kouzlo této květiny spočívá v jednoduchém pěstování -  nemusíte předpěstovat sadbu, stačí kousek záhonu, na který je koncem dubna přímo vysejete. Prstem udělejte dolík do země, zasaďte do něj tři semínka a zbytek nechte na Matce Přírodě. Uspěje i začátečník, podmínka je jediná - dopřejte slunečnicím vždy plně osluněné místo, vždyť slunce mají tyto rostliny již v názvu.

Stále větší část populace trpí alergiemi. Pyl jej jedním z nejvýraznějších alergenů. Klasické dorůdy slunečnic uvolňují ve váze množství pylu. Nové hybridy založeny na plové sterilitě řeší tento problém. Netvoří pyl a proto je můžete bez obav postavit ve váze na stůl. Ve výčtu odrůd jsou ty sterilní označeny (S).

UNIFLORUS GIGANTEUSRUSKÁ OBROVSKÁ (uniflorus giganteus) patří ke klasickým kultivarům slunečnic. Má nevětvící růst a dosahuje výšky 2 až 3 metry.  Mohutná rostlina nese jeden velký diskovitý terč. Je pro ty, kdo mají na zahradě prostor a ptáci jsou u nich vítáni.
 

 

KONG F1KONG F1 je skutečným obrem dosahujícím výšku až 4 metry. Uplatní se jako dominanta v zahradě nebo tam, kde chcete odclonit od místa oddechu nepříjemné okolí. Rostlina je větvena a kvete po dlouhou dobu.
 

 

 

 

TEDDY BEARPlnokvěté slunečnice již taky nejsou novinkou. Odrůda TEDDY BEAR dorůstá výšky pouze 60 cm, má větvící růst a postupně nese plné květy průměru 10 – 15 cm. K dispozici jsou i vyšší odrůdy se stejným typem květu.

 

Pro ty, kdo nemají v zahradě příliš prostoru a chtějí vychutnat variabilitu barev jsou tu směsi slunečnic, např. AUTUMN BEAUTY, „podzimní krása“ směs žlutých, oranžových, měděných a  červených odstínů.
 

LEMON AURA F1LEMON AURA F1 (S) je poloplná slunečnice s velmi dlouhou dobou kvetení. Citronově žlutá soukvětí mají plný střed a delší korunní plátky na okraji terče. Ideální slunečnice k řezu. Očarí zajímavým typem květu, netvoří pyl.
 

 

 

 

 

 AURA F1

TERRACOTA F1TERRACOTA F1 (S) má sametové květy v odstínech barvy mědi. Tvoří množství postupně se rozvíjejících květů na větvících rostlinách. Květy jsou rovněž bez pylu.
 

 

DWARF GAILARDIA F1DWARF GAILARDIA F1  (S) je nízká  (60 cm) větvící  odrůda s květy typu gailardie. Korunní plátky mají po rozkvětu střední prstenec měděno hnědé barvy se žlutými okraji. Tato odrůda taky netvoří pyl.

 

 

 


SONJASONJA je špičkovou holandskou odrůdou určenou do zahrady ale hlavně k řeza květů do váz a k sušení. Na větvící rostlině nese menší květy s čeným středem a kratšími, jasně oranžovými korunními plátky.
 

 

 

 

SONJA

 FLORENZAFLORENZA má netradiční, dvoubarevné květy – středová kruh kolem terče je žlutá, obkolesený kruhem fialovým. Větvící rostlina dorůstá výšky 120 cm.
 

 

 

 

FLORENZA

STELLA GOLD F1STELLA GOLD F1 (S) má netradičně stočené korunní plátky. Sterilní slunečnice bez pylu vhodná do váz a svým květem oživí každé aranžmá.
 

 

 

PANACHE F1PANACHE F1 (S)  vyniká poloplnými květy s delšími „korunními plátky“ a netradičně zeleným středem. Květy svou stavbou připomínají gerbery.
 

 

 

 

PACINO MIXPACINO F1  je nízká slunečnice na okraje záhonů a do nádob. Je dostupná ve směsi tří výrazných barev – PACINO LEMON (citrónově žlutá), PACINO GOLD (zlatožlutá) a PACINO COLA (zlatožlutá s tmavým středem). V květináči rostliny dorůstají do výšky 35 cm. Je to MINI slunečnice pro ty, kdo vlastní jenom malou zahrádku, balkón či terasu.

 

 

 PACINO

 

WAOOHWAOOH! vyniká pevnou, mohutnou a současně kompaktní rostlinou. Výborně větví a má neuveřitelně zdravé a bohaté olisteění. Květy jsou typicky slunečnicové – zlatožluté jazykovité květy obkolesují tmavý terč.
BABY BEAR F1 (S) je poloplná, větvící slunečnice s dlouhým a velice bohatým kvetením.

CHIANTI F1Horkou novinkou letošního jara je „černá slunečnice“ -  hybrid CHIANTI F1 (S). Rostlina je vysoká 120 – 150 cm, má vštvící růst a výborný zdravotní stav. Co je ale nejzajímavější – její menší květy jsou skutečně černé. Při detailním pohledu navíc vynikne jejich sametové podbarvení.
Květy odrůdy CHIANTI poskytnou zajímavý kontrast v kombinovaných kyticích se žlutými či oranžovými slunečnicemi. Nemusíte se bát postavit je na stůl, jsou sterilní, netvoří pyl a neznečistí ubrus kolem sebe. Absenci pylu určitě ocení zvláště alergici.


TIPY:

Květ, lépe řečeno květenství slunečnic, je zložen z velkého množství malých kvítků. Středové květy tvořící známý terč jsou trubkovité a po opylení se z nich vyvíjejí semena. Jazykovité květy po obvodu terče jsou sterilní a pro zjednodušení jsou často označovány jako korunní plátky.

K řezu do váz řežeme čerstvě otevřené květy. Poznáme je podle toho, že na středovém terči mají otevřených pouze několik prstenců trubkovitých kvítků. Ve váze pak vydrží 7 – 10 dní.

Zkoušeli jste sušit slunečnice a neuspěli jste? Nejčastějším problémem bývá opadávání korunních plátků po usušení. Rada je jednoduchá – sušte menší květy a k sušení je trhejte tehdy, když se začínají otvírat, když mají jazykovité květy napřímené dopředu. Speciélně k sušení je určená odrůda SONJA.

Využijte v zahradě větvící odrůdy slunečnic. Mají delší dobu kvetení a když odstraníte odkvetlá soukvětí a nedovolíte rostlině tvořit semena, budou kvést řadu týdnů.

Vzrůst nízkých slunečnic pěstovaných v nádobách závisí od velikosti květináče a rozvoje kořenové hmoty v něm. Čím menší květináč, tím jsou rostliny nižší a menší vzrůstem. Když stejnou odrůdu vysadíme do volné půdy na okraj záhonu vyroste o 20 – 30 cm vyšší.

Na fotce je odrůda PACINO pěstovaná v dobře vyhnojené půdě. Rostliny, které kvetou v květináči ve výšce 25 cm dorostli do výšky cca 90 cm. Byly ale pevné a dobře větvené.

APCINO MIX