Escholtzia californica

Možná běžnější název této letničky je kalifornský máček podle anglického označení california poppy. Od března do května můžete jeho jasné žlutooranžové květy najít kvést na úbočích kopců napříč Kalifornií. A Kalifornie se k léto rostlince nechová macešsky, již od roku 1913 ji má ve svém znaku jako oficiální státní květ.

Záhon

Sluncovka patří ke skutečně nenáročným letničkám. Předpěstování sazenic se nevyplatí, vysévejte ji do řádků nebo naširoko v březnu až dubnu. Její stříhané stříbřité listy vytvoří v záhonu hustou a současně vzdušnou listovou hmotu. Rostlina se dá použít samostatně nebo jako doplněk v letničkových směsích, je nedílnou součástí oblíbené japonské květinové zahrady. Nejběžnější a nejatraktivnější barva květu je jasně oranžová. Šlechtitelé ale využili přirozenou variabilitu v barvě a v posledních letech nabídli celou řadu odrůd s jednoduchým i plným květem v barvě od čistě bílé přes lososovou, růžovou, žlutou až po jasně červenou. Výjimkou nejsou ani dvoubarevné květy.

Sluncovka
 

ROSE CHIFFON je plnokvětá růžová odrůda sluncovky. Zvlněné okvětní lístky vytváří zajímavou hru světla a květ září mnoha odstíny. Vzhledem velice dekorativní odrůda je stejně jednoduchá k pěstování jako běžné sluncovky.

ROSE CHIFFON

TIP
Sluncovka upřednostňuje na živiny chudší písčité půdy. V příliš živné zemině se vyznačuje bujným růstem a květními stonky až 50 cm vysokými. Výška jde ale v tomto případě na úkor jejich pevnosti.