Achillea millefolium

AchilleaBílé květy řebříčků jsou všude kolem. Tato rostlina skutečně nepotřebuje péči a často roste ve vašem jinak vzorovém trávníku. Nevadí jí ani pravidelné sečení - přízemní růžice zpeřených lístků rychle dorůstají a podzemními oddenky se řebříček šíří dál a dál. Když se ale na čerstvě posečené kolo řebříčku podíváte, zjistíte, že je vlastně hezké.

 

A nejenom to, řebříček je starou léčivou rostlinou. Latinské jméno Achillea dostal podle řeckého hrdiny Achillese, který přikládal jeho lístky na krvácející rány svých druhů v trojské válce.
Listy a květy řebříčku čistí krev, pomáhají při nachlazení, horečce, žaludečních i střevních potížích, silice řebříčku se používají do vonných koupelí. Květy se zase využívaly k barvení příze.

SUMMER PASTELS je řebříčkem, který hýři barvami. Směs množená osivem obsahuje rostliny s květy žlutými, oranžovými, růžovými i tmavě červenými. Na svojí zahradě můžete mít barvy, které byste u řebříčků skutečně nečekali.

SUMER PASTELS

TIP
Květy barevných řebříčků v průběhu vývoje mění barvu. Mladé, čerstvě rozvité mají jasné výrazné barvy, postupně barvy světlají a blednou. Jedna rostlina, na které jsou květy v různých fázích vývoje působí velice dekorativně.

Květy v různém stupni zralosti

Barevné květy řebříčku obecného na dlouhých stoncích můžete sušit a využít do přírodně laděných aranžmá.