Hlávkové zelí PORTOZA F1 je novou moderní hybridní odrůdou pozdního kruhárenského zelí. Navíc ji lze i dlouhodobě skladovat, v dobrém sklepě až do konce ledna. Mírně vejčité, tvrdé hlávky dosahují hmotnosti 3 – 5 kg, mají malý vnitřní a vyšší vnější košťál. Zelí vydrží dlouho na záhoně, dobře snáší přímrazky a jsou odolné k zahnívání, nepraskají. Hlávky jsou méně napadány třásněnkami.  Vegetační doba je od výsadby do sklizně 130 dní, doporučený spon je 50 x 60 cm. Nadměrným zahušťováním stoupá u pozdních odrůd riziko nedokonalého vývoje hlávek.

zelí PORTOZA F1

Zelí vysévejte do vlhkých výsevních substrátů, přibližně 2 semena na cm2, do hloubky 0,5 – 1 cm. Termín zvolte přibližně 4 – 7 týdnů před předpokládaným termínem výsadby. Přepichujte do zeminy se středním obsahem živin, aplikace Previcuru dle návodu omezí padání klíčních rostlin. Zalévejte pravidelně, ale nepřemokřujete, kořeny musí mít rovnovážní poměr mezi vodou a vzduchem.

TIP: zakrytí výsadby bílou netkanou textilií po výsadbě zabrání napadení rostlin škůdci (dřepčíci, květilky, bělásci, plodomorka zelná, apod.) a urychlí přijmutí se rostlin