Pažitka čínskáAllium tuberosum

Roste v trsech jako pažitka, když ale zavřete oči a přivoníte a kousnete si, cítíte česnek. Čínská pažitka skutečně jako kříženec pažitky a česneku vypadá, pravda je ale prozaičtější. Tato vytrvalá rostlina tvoří tvrdé podzemní cibulky, ze kterých každý rok vyrůstají ploché listy. To ji odlišuje od klasické pažitky, která má listy kulaté a duté. Nároky jsou si tyto dvě zeleniny velice podobné. Čínskou pažitku můžeme množit semeny, které vyséváme od března do července přímo na záhon, nebo do skleníku. V prvním roce rostou semenáčky pomaleji než u tradiční pažitky, v dalších letech ale trsy dostatečně zmohutní. Rostliny můžeme množit taky dělením trsů, jarní výsev ale zajistí rostliny, které v prvním roce nevybíhají do květu. V našich podmínkách je tato rostlina plně mrazuvzdorná.

Allium tuberosum
 

Nať čínské pažitky obsahuje vysoké množství vitamínu C a fytoncidy.  Je výborná do pomazánek, na brambory, do polévek, pod maso, nebo prostě na chleba s máslem.
 

Čínská pažitka je sice zařazena do kolekce KURIOZITY“, jedná se ale o „seriózní“ zeleninu, která má všechny předpoklady zabydlet se natrvalo na českých zahrádkách.

Pažitka čínská