Listový koriandrNe každý má jeho vůni rád. U nás je koriandr vnímán spíš jako léčivá rostlina než jako koření. V mexické a asijské kuchyni je ale nepostradatelným doplňkem mnoha typických pokrmů.
Semena koriandru se tradičně používají proti nadýmání a pro zlepšení činnosti žaludku a střev. Má mírně sedativní účinky a ulehčuje odkašlávání. Podle indických pramenů zvyšuje činnost mozku a tiší migrénu.
Koriandr je prastará kulturní rostlina. Byl nalezen už v egyptských hrobech faraonů z doby kolem r. 1 000 př.n.l. jako obětní rostlina. Staří Řekové jej nazývali koriannon, z koris = ploštice a annon = anýz, protože čerstvé zelené plody podobné anýzu páchnou plošticemi.

KoriandrV exotické kuchyni se s oblibou využívají mladé lístky koriandru. Silice v nich obsažená zvyšuje chuť k jídlu – podporuje tvorbu žaludeční šťávy a tím i trávení. Rostlinka pronikavě voní po borovici, šalvěji a citronu. Jeho čerstvé lístky jsou ideální nejen v ostrých rajčatových omáčkách nebo avokádových dipech, ale i ve studených jogurtových omáčkách. Vynikající je v pokrmech z luštěnin a brambor. Přidáním koriandru do zeleninových i masových směsí docílíme jejich exotické příchuti.

TIP
Koriandr má příznivé účinky na nervovou soustavu. Můžeme ho využít i externě v tzv. karmelitském lihu při revmatizmu a bolestech v kloubech.