krouhankaKysané zelí obsahuje množství bioaktivních látek – vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, enzymy a další produkty mléčného kvašení. Podporuje krvetvorbu a tvorbu hormonů. Pomáhá proti únavě, zvyšuje obranyschopnost organismu a odolnost proti stresu. Aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím a pomáhá vylučovat toxické látky z těla.

Kysané zelí se dříve užívalo proti avitaminóze (kurdějím) a to nejen na dlouhých zámořských plavbách, ale během dlouhých zimních měsíců i u nás. Jeho žvýkání je skvělou prevencí před paradontózou. Kysané zelí obsahuje zvýšené množství vitaminů B12 a B6, které pomáhají zlepšovat náladu, je proto ideální potravinou pro dlouhé zimní dny, kdy trpíme nedostatkem světla a depresemi.

Pro přípravu pravého českého kysaného zelí jsou velmi vhodné tradiční starší odrůdy. Mají sice svoje neduhy - mírně měkčí list po zkvašení a tendenci k šednutí, vyrobíte z nich ale to nejchutnější kysané zelí.

POUROVO POZDNÍPOUROVO POZDNÍ tvoří velké, kulovité, tmavě zelené hlávky s fialovým nádechem vnějších listů a středním ojíněním. Je pevné, dobře uzavřené. Výnosná osvědčená pozdní odrůda kruhárenského zelí. Z hustšího sponu narůstají kvalitní menší hlávky pro přímý konzum.

 

 

POUROVO POLOPOZDNÍPOUROVO POLOPOZDNÍ je plastická a vysoce produktivní odrůda poskytující vysoce hodnotnou kruhárenskou surovinu. Hlávka je velká, ploše kulovitá, pevná, světle zelená, lesklá, bez ojínění, na řezu bělavá. Sklizní v optimální zralosti předejdeme praskání hlávek. Odrůda je určena především pro kruhárenské použití. 

 

KAMIENA GLOWAKAMIENNA GLOWA je klasická polská odrůda, která si našla u nás příznivce a proto jsme ji zařadili do sortimentu. Tato univerzální pozdní odrůda bílého zelí má velmi dobré chuťové vlastnosti. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálních látek, vlákniny a cukru potřebného na kvašení. Kulovité hlávky dorůstají váhy 3 – 6 kg. Odrůda je vhodná na přímý konzum, krouhání i skladování.

 

Tyto odrůdy vyséváme v květnu přímo na záhon ve sponu 50–60 x 60 cm nebo v dubnu, květnu vysazujeme předpěstované sazenice z březnových výsevů.