TONDO DI PIACENZACukety dnes zná každé malé dítě. Ani už netuší, že se u nás začaly rozšiřovat teprve před 20 lety, jako náhrada za okurky decimované v té době nově se objevivší plísní okurkovou. Naštěstí okurky se díky rezistentnímu šlechtění naučili s plísní žít a nám zůstaly cukety.


GOLDLINE F1Zelené, žluté, pruhované – podlouhlé, kyjovité, kulaté… někdo by mávl rukou a řekl, že na barvě a tvaru nezáleží. Když se ale stanete milovníkem této zeleniny, zjistíte, že záleží. A hodně. Žluté cukety GOLDLINE F1 jsou chuťově sladší a obsahují více betakarotenu. Někomu chutnají, někomu naopak ne.


 

 

Kdo si zamiloval cukety zapékané s různými náplněmi, ocení kulaté cukety. Na pečení jsou ideální, na plechu se nepřevrací a nádivka z nich nevytéká. Na talíři vypadají zajímavě a esteticky.  Kulaté odrůdy cuket se charakterem rostliny ani nároky od svých podlouhlých sester neliší. Mají keříčkový růst, stabilní nasazování plodů a vysoký výnos. Ten je ale podmíněn pravidelným sběrem mladých, křehkých plodů.

TONDO DI PIACENZA (zelená) a ONE BALL F1 (žlutá) jsou dvě odrůdy, které najdete v sáčku DUO LINE. Semena jsou před balením barevně rozlišena, barva semene odpovídá barvě plodů rostliny, která z něj vyroste.

TONDO DIPIACENZA

ONE BALL F1

TIPY
Cukety sklízejte pravidelně, v plné plodnosti alespoň dvakrát týdně, když dosáhnou průměru 10 – 12 cm. Docílíte tím postupné nasazování dalších plodů. Když na rostlině necháte dozrát 2 – 3 velké plody, semena, která se v nich tvoří, zabrzdí hormonálně tvorbu mladých plodů.

Mladému plodu uřízněte vrchol se stopkou. Jádřinec s dužinou opatrně vyberte polévkovou lžící. Dávejte pozor, abyste nechali dostatečně širokou stěnu plodu a hlavně neprosekněte lžící spodek cukety, šťáva z náplně by vám při pečení vytekla.

V tvorbě náplně nejsou žádné meze. Můžete použít nadrobno nakrájené maso osmažené na cibulce a smíchané s vybranou dužinou cuket, Nivu nebo eidamský sýr. Nádivku můžete pojmout i čistě vegetariánsky. Nezapomeňte na čerstvé bylinky, cukety jsou chuťové neutrální, chuťově výrazná náplň dodá pokrmu ten správný říz.