JEN AŤ JE TEPLO, MELOUNŮM TO SVĚDČÍ.

Globální oteplování přináší spoustu problémů. A potenciálně může přinést další a další. Zkusme se ale na tuto skutečnost podívat očima naivně optimistického zahrádkáře. Toho, který vidí láhev vody „do poloviny plnou“. „Že bude tepleji?“, říká soused na zahrádce od vedle. „To budu moci vypěstovat ještě více melounů než letos. Podívejte jak se jim daří. Před několika lety jsem o takové úrodě ani nesnil. Já osobně bych se spíše bál doby ledové…“

V poslední době se pěstování melounů těší v české kotlině narůstající oblibě. Teplá léta dělají svoje, zlepšená technologie pěstování a rané odrůdy jenom umocňují šance na úspěch. Co teda dělat, abychom na zahrádce vypěstovali bohatou úrodu?

Vodní meloun je zelenina s vysokými nároky na teplo, světlo a vodu. Osivo začíná klíčit při teplotě půdy 12–15oC, optimální teplota pro růst a zdárný vývoj rostlin je 28oC. Ještě nedávno se tvrdilo, že meloun je možno s úspěchem pěstovat jen  v nejteplejších oblastech Jižní Moravy. Přesto v teplých letech 2002 a 2003 dopěstovali vodní meloun ve volné půdě s úspěchem zahrádkáři na Hané, Pardubicku i Plzeňsku.
Základem pěstování je příprava zdravé a  silné sadby, která po výsadbě na pozemek plynule pokračuje v růstu. Vysejte semena v dubnu v chráněných prostorech – sklenících nebo pařeništích. Sejte přímo do květináče či kelímku po 2 – 3 semínkách. Vodní meloun je náročný na teplotu při předpěstování sadby. sadba melounô v sadbovačiZajistěte proto sazenicím teploty nad 18oC. Optimálně vyvinutá sazenice má 4 – 6 pravých listů a pevný, dobře prokorenělý kořenový bal s bílými, nezahnědlými kořenovými špičkami. Před výsadbou sadbu otužujeme.
Správný výběr a příprava pozemku je druhým předpokladem úspěchu.

Vyberte záhřevný pozemek osluněný v průběhu celého dne. Vyhněte se  na zahrádce místem zastíněným ovocnými stromy. Melouny vyžadují hluboké, propustné, na humus a živiny bohaté půdy. Nejvhodnější jsou půdy hlinitopísčité až hlinité. Naprosto nevhodné jsou půdy těžké, studené a zamokřené. Meloun je plodinou I. trati, jestli máte možnost, přihnojte k němu maštalním hnojem. Dostatečná zásoba přístupných živin je nutností.
Třetím faktorem úspěšného pěstitele je mulčování pozemku černou netkanou textilií nebo černou polyetylénovou folií. Mulčování prohřeje půdu, podpoří růst a vývoj, šetří vláhu, zabrání růstu plevelů. Výsledkem je uspíšení první sklizně a zvýšení výnosu.
Poslední, ale neméně důležitou podmínkou úspěchu je výběr vhodné odrůdy. Čím více se podmínky Vaší zahrádky vzdalují od optima, tím ranější odrůdu vyberte. Zde je aspoň pár odrůd, seřazených podle ranosti:

SUGAR BABY
Velmi raná odrůda vodního melounu s vegetační dobou 75 – 80 dnů. Plody váží 3 – 5 kg, jsou pevné, s tmavě zelenou proužkovanou pokožkou. Dužnina je sytě červená, poměrně pevná, velmi sladká.

LAJKO II F1
Raný, vysoce úrodný hybrid odolný vůči chorobám a nepříznivým podmínkám. Plody jsou protáhle kulovité, středně velké, o hmotnosti 4,5 kg. Kůra je tmavozelená, hladká, pevná. Dužnina je růžová, sladká, jemná a šťavnatá.

RUBER
Raná odrůda s malými až středními velmi tmavozelenými plody s úzkými černými proužky. Plod má tupě elipsovitý tvar a velmi tenkou slupku. Dužnina je sladká a tmavočervená. Semena jsou malá, hnědá, se skvrnami. Má dobrý zdravotní stav. Při pěstování vyžaduje závlahu, v suchých podmínkách má sklon k tvorbě rýh na plodu.

CRIMSON SWEET
Oblíbená raná odrůda s oválně kulatými plody. Plod je světle zelený s tmavozelenými pásky. Dužnina je zářivě červená, sladké chuti. délka vegetace je 80 – 85 dnů, hmotnost plodů je až 10 kg. Odrůda je teplomilná a proto vhodná do jižnějších oblastí, vhodné je mulčování půdy folií. Vyžaduje dostatek vláhy.

melounyMelouny vysazujeme koncem května až začátkem června na vzdálenost 1 – 2 x 0,5 m, do otvorů vyřezaných ve folii či textilií.
Ošetřování melounů v průběhu vegetace spočívá v ochraně proti chorobám a škůdcům (květilka všežravá, sviluška), v kultivaci a závlaze v první polovině vegetace. V době dozrávání plodů nezavlažujeme.
Sklizeň začíná koncem srpna. Zralé plody sklízíme probírkou. Stonkové úponky jsou u zralých plodů zaschlé a stopka plodu tvoří klasickou kličku. Pokožka zralého plodu je lesklá a v místě styku s půdou přechází z bílé barvy na žlutou.