Milí přátelé, již mně upomínáte že jste zde u nás dlouho nečetli žádný nový článek. Moc se vám omlouvám, ale dal jsem si chvíli „pauzu“. Hlavně proto, aby bylo o čem psát. 

Loňská semenářská sezóna byla celkem dobrá. Je ale důležité jít stále dál. Nejsme pouze e-shop, který posbírá semínka od dodavatelů z Česka nebo Evropy a pak vám je nabídne. Snažíme se je odzkoušet v našich podmínkách, tak abychom o odrůdách co nejvíce věděli a vybrali pro vás ty nejlepší. A to zabere čas i energii. Letos jsme opět měli plné fóliovníky a pole. Výstav, ne kterých jsme se prezentovali, bylo díky Covidu poskromnu. Ale o tu prezentaci tu nejde, jde o to abyste vy byli na vašich zahrádkách spokojeni s tím, co vám ze semen vyroste.
Pokusím se skluz napravit. Stále ještě sklízíme chilli z fóliovníku, z technické izolace abychom sklidili semínka odrůdově čistá. Ale snad mi už čas dovolí pustit se i do psaní.

Tak, zde je to první poohlédnutí za letošním létem. Budeme si jej dlouho pamatovat, nejenom díky Covidu, ale i díky počasí, které nám opět ukázalo, kdo je na zahradě i kolem nás pánem.

I mistr tesař se utne.
Na jaře nám klimatologové předpovídali nejsušší léto za posledních 500 let. Moc to neplatilo. A loni jsem vám i já radil, abyste váš skleník rezervovali pro papriky a baklažány, rajčata abyste dali na venkovní záhony. V posledních několika letech již prostě bylo ve sklenících pro rajčata příliš teplo. Omlouvám se vám, tato rada byla letos lichá. Letošní léto, které máte ještě v čerstvé paměti, bylo jiné – vlhké, a kdo měl letos rajčata pouze venku, většinou neuspěl. Dlouhé období chladného a deštivého počasí se podepsalo na výrazném rozvoji listových nemocí a výrazně se rozšířila i plíseň bramborová. Porosty v krytých prostorech skleníčků nebo foliovníků na tom byly lépe, nedocházelo zde k dlouhodobému ovlhčení listů a plíseň se dařilo lépe držet pod kontrolou. 

Venku si výborně vedla naše rajčata s vysokou odolností k plísni CRIMSON CRUSH F1 a COCKTAIL CRUSH F1.

COCKTAIL CRUSH F1

COCKTAIL CRUSH F1 - s vysokou odolností k plísni bramborové, stav rostliny v polovině srpna. Níže odrůda náchylná k plísni v té samé době.

K plísni náchylná odrůda

Odrůda citlivá k plísni.

Proč rajčata nechutnala tak, jako v jiných letech?
Zaznamenali jste to taky? Rajčata byla letos nějak bez chuti. Týkalo se to hlavně odrůd s většími červenými plody. „Důraznou stížnost“ jsem měl na odrůdu START S F1, starší hybrid, který si mnozí ceníte pro jeho aroma a chuť. Zahrádkář, který jej pěstuje 15 let, byl spokojen s klíčivostí, růstem, násadou, jenom s stěžoval na absenci typické chuti.
Chuť rajčat a zeleniny obecně, je dána genetickým základem odrůdy a podmínkami prostředí ve kterých rostlina roste. Pro tvorbu cukrů a aromatických látek potřebuje rostlina dostatek sluníčka, dostatek světla a tepla. V letošním chladném létě obojí chybělo a výsledkem byla fádní chuť. Ani rajčata nejsou v rostlinném světě výjimkou a s jejich sladkostí a chutí je to podobné jako s cukernatostí hroznů. Ve špatných letech je prostě víno kyselé. Podstatně lépe s chutí na tom byla letos drobná třešňová rajčata.

malá rajčata letos chutnala lépe

Rok nebyl ani melounový.
Nadbytek vláhy a nedostatek sluníčka se projevil i na melounech, hlavně na těch cukrových. Neměli sladkost z minulých let, byla nižší násada a hodně trpěly plísní okurkovou. Odolnost vůči této nemoci je u cukrových melounů nízká. Na mnoha zahrádkách letos cukrové melony úplně zklamaly. Vlhké počasí navíc přálo plzákům, kteří napadali mladé, vyvíjející se plody na rostlinách. Plzáci okusovaly i mladé plody paprik. Když vytvořili dírku u stopky, plod se dále vyvíjel, ale při zalévání svrchu do nej natekla voda a plod následně uhnil.

?ladý plod cukrového melounu ožraný plzáky

Léto přálo salátům a košťálovinám.
Abychom si zde ale pouze nestěžovali, chladné léto mělo i své výhody. Saláty, brokolice a květáky, které v horkých letech rychle vybíhají do květu, zažívaly letos své optimum. Mechovatění květáků a předčasné vykvétání se téměř nekonalo, nižší teploty a dostatek vláhy dopomohly zahrádkářům k výstavním rostlinám. Kdo je vysadil a ochránil před mšicemi, molicí a plzáky, mohl sklízet v průběhu celého léta. Poměrně dlouhý podzim umožnil i úspěšné dopěstování pekingského zelí a podzimních košťálovin.
K pozitivům letošního léta patřila i dobrá sklizeň cibule a česneku.

Saláty

A jak dál?
Je z průběhu letošního léta pro nás, běžné zahrádkáře, nějaké ponaučení jak uspět v letech příštích? Obecně platná rada, která by vám zajistila úspěch ve všem, na co sáhnete, asi není. Tři léta předchozí byla teplá, to právě minulé zase studené. Nikdo z nás nemá křišťálovou kouli, aby dovedl uhodnout jaké bude léto příští. Jedna obecná rada ale existuje – má název ROZMANITOST. Na mém rodném Slovensku je rčení „z každého rožku trošku“. Neupínejte se na jednu činnost, jednu plodinu, diversifikujte svoje aktivity, pěstujte na zahrádkách teplomilné plodiny a nechte kus prostoru u i pro ty, kterým vyhovují chladnější podmínky. Buďte připraveni na to, že ne všechno vyjde. Těšte se z toho, co se povedlo a nesmutněte nad tím, v čem jste neuspěli. Pracujeme s přírodou a smiřme ses tím, že ona má hlavní slovo. Když s ní nebudeme bojovat ale spolupracovat, uspějeme.

Váš Peter Gajdoštin